EcoPact - zeleni beton

 

 

lh ecopact tagline srgb2


Među prvima u Evropi

EcoPact – zeleni beton, sa ponosom danas zvanično predstavljamo srpskom  tržištu. U pitanju je  beton sa redukovanim sadržajem ugrađenog ugljenika, zahvaljujući čemu se uticaj ovog materijala na okolinu, a posledično i na klimatske promene, u značajnoj meri smanjuje, što ga ubraja u kategoriju ekoloških, tzv. zelenih proizvoda.

Pored uspešne implementacije u Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj, kao i promocije na tržitima Severne i Južne Amerike, građevinska industrija Srbije zvanično od danas može računati na Lafarge “zelene betone”.

kamion 2 04 2021

Radi se o seriji betona koji, u zavisnosti od redukcije ugrađenog ugljenika, nose različite oznake: 1) ECOPact, 2) ECOPact PRIME, 3) ECOPact MAX i 4) ECOPact ZERO. U Srbiji će trenutno biti dostupan beton iz prve kategorije – ECOPact, koji se odlikuje 30-50% manjim sadržajem ugrađenog ugljenika u poređenju sa standardnim betonom. Pritom, ECOPact betoni su pogodni za sve armirano-betonske elemente, pokazuju uporediva ili bolja svojstva u odnosu na standardne betone, od kojih se ne razlikuju kada je u pitanju sam proces proizvodnje, isporuke i ugradnje.

Ostale kategorije zelenih betona, implementirane u pojedinim zemljama članicama Holcim Grupe, vode nas dalje ka globalnom cilju – ugljenično neutralnom betonu. ECOPact Prime je materijal sa  redukcijom ugljenika od 50-70%, ECOPact MAX karakteriše smanjen ugljenični otisak za više od 70%, dok je ECOPact ZERO beton sa nultom emisijom CO₂.

Razvoj Lafarge portfolia ka proizvodnoj paleti sa smanjenom emisijom štetnih gasova nastavljamo i u narednom periodu, uz edukaciju domaćeg tržišta o značaju implementacije “zelenih proizvoda”, čijim se korišćenjem značajno smanjuje ugljenični otisak građevinskih materijala i u velikoj meri redukuje ukupna emisija ugljen-dioksida u atmosferu, što je globalni cilj u narednom periodu.