Novosti

 
 

Javne konsultacije – nacrt Zakona o odgovornosti za štetu prema životnoj sredini

 

Fabrika cementa Lafarge Srbija bila je domaćin javnih konsultacija o nacrtu Zakona o odgovornosti za štetu prema životnoj sredini, održanih u organizaciji Ministarstva zaštite životne sredine, Misije OEBS-a u Srbiji i ARHUS centra Novi Sad.

Cilj konsultacija je upoznavanje šire javnosti sa predmetom i ciljem novog Zakona i uključivanje zainteresovanih strana u javnu raspravu, proces donošenja ekološke regulative. Učesnici javnih konsultacija naglasili su izuzetnu važnost ovog Zakona i ukazali na problematiku i izazove vezane za njegovu primenu u praksi.

Pozdravljajući učesnike sastanka, direktor Lafarge Srbija, Dimitrije Knjeginjić je istakao : „Drago nam je što smo domaćini jednog ovakvog sastanka, želimo da budemo na izvoru informacija, da razmenjujemo naša znanja i iskustva i da saslušamo različite segmente društva, vladin, nevladin sektor i pojedince, da razgovaramo na ovu temu, da vidimo kako različiti segmenti društva o njoj razmišljaju i kako se možemo prilagoditi promenama u društvu. Dosadašnje iskustvo je potvrdilo da samo zajedničkim radom, ukoliko uvažavamo i „čujemo“ jedni druge možemo napred. Stoga je za nas saradnja sa vama od ključnog značaja. Imamo ambiciozne ciljeve i radimo mnogo na smanjenju emisije ugljen dioksida. Pre mesec dana pokrenuli smo novu tehnološku liniju koja je direktno u funkciji smanjenja emisija ugljen dioksida i koja će doprineti redukciji od 20.000 tona godišnje a koja će nam pružiti šansu da i dalje radimo na ovom polju i da koristimo goriva koja su značajno bolja u pogledu emisije CO2 u odnosu na neka koja sada koristimo. Danas u Srbiji imao "najzeleniji cement", to mogu slobodno da kažem, to je cement sa najmanjom emisijom CO2 po toni. Na godišnjem nivou zbrinemo oko 200 hiljada tona materijala koji su nusproizvod različitih industrija, što je doprinos očuvanju prirodnih resursa. Kao društvo, definitivno smo mogli i možemo više i nadamo se da će se to promeniti u budućnosti.“

Prisutnima se obratio državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine, Branislav Blažić, koji je istakao da je istim povodom planirano održavanje još tri konsultacije, u Nišu, Kragujevcu i Subotici, kao i da je Zakon potreban radi realizacije premise „zagađivač plaća“. Učesnici su imali priliku da obiđu fabrički kompleks Lafarge Srbija i da se upoznaju sa već uspostavljenim sistemom integrisanih mera za sprečavanje i kontrolu zagađenja uzrokovanog procesom proizvodnje cementa.

 

 

konsultacije 1
 
konsultacije 2
 
konsultacije 3

 

Jubilej u Muzeju nauke i Tehnike

 

Izložba “180 godina Lafarge Beočinske fabrike cementa”, pripremljena povodom obeležavanja važnog jubileja, svečano je otvorena 3. septembra u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu. Na izložbi je predstavljen istorijat fabrike, njen razvoj i osvrt na kontinuiranu vezu cementare i lokalne zajednice.

Muzej nauke i tehnike u Beogradu jedina je institucija u zemlji koja se, između ostalog, bavi i izučavanjem industrijskog nasleđa Srbije, zbog čega smo doneli odluku da značajni jubilej obeležimo i izložbom u pomenutom muzeju.

Kao prateći program izložbe, uz podršku Ministarstva prosvete, organizovane su i radionice za decu mlađeg školskog uzrasta sa ciljem da se najmlađima predstavi sam proces proizvodnje cementa uz osvrt na neophodnost brige o zaštiti životne sredine. U programu je učestvovalo preko 150 mališana iz sedam beogradskih osnovnih škola i učenici petih razreda osnovne škole Jovan Grčić Milenko iz Beočina.

 

 

izlozba 1
 
izlozba 2
 

 

 
 
 

 

Agilia beton na projektu "Most na Kalemegdanu"

 

Infrastrukturni projekti kroz viziju njihovih arhitekata imaju ogromnu snagu da doprinesu oblikovanju našeg sveta. Mi ovu viziju pretvaramo u stvarnost.

Projekat Kalemegdanskog mosta razvila su dva umetnika, srpski i britanski vajari Mrđan Bajić i Ričard Dikon koristeći svoju imaginaciju, pri čemu su brižljivo vodili računa o svim aspektima poduhvata, pre svega namene umetničkog dela i okruženja u kome se nalazi. Autorskom timu se priključio i arhitekta Branislav Mitrović koji je projekat dodatno arhitektonski uobličio.

U realizaciji onog što su autori zamislili pomoći će im Agilia™, Lafarge brendirani beton, idealan za izuzetno ambiciozne i kreativne arhitektonske projekte poput pešačke pasarele na Kalemegdanu. Agilija je jedinstveni beton koji ima sposobnost nivelisanja (ugrađivanja) bez vibriranja, zbog izuzetne fluidnosti koju poseduje. Ovim betonom se može dobiti visoko kvalitetna površina betona koja omogućava da se postignu savršene površine, bez rupica zarobljenog vazduha, što je estetski izazov kada je infrastrukturna gradnja u pitanju. Ovakva svojstva Agilia® betona će omogućiti da projekat postigne željeni efekat "skulpture" sa glatkim i elegantnim površinama. Osim umetničke- estetske vrednosti nova tehnologija proizvodnje betona korišćena u Agilia™ proizvodima omogućava ugradnju bez poteškoća i obezbeđuje odličan kvalitet betona uz veću fleksibilnost na gradilištima na svim pozicijama i za sve primene.

Kako bi osigurali potpunu primenu standarda vezanih za estetiku i tehničko izvođenje projekta, predstavnici naše kompanije su aktivno učestvovali u razradi projekta i davanju adekvatnih rešenja u saradnji sa autorskim timom, i inženjerima iz Saobraćajnog instituta CIP. Radovi na pešačkoj pasareli koja povezuje dve komplementarne ali potpuno razdvojene urbane celine-Beogradsku tvrđavu sa Savskim kejom, počeli su krajem prošle godine, a očekuje se da će biti završen u septembru ove godine.

 

 

kalemegdan2.jpg
 
kalemegdan1.jpg

 

Lafarge kuće predstavljene javnosti

Sigurnost, udobnost i trajanje odlike Lafarge doma


Javnosti  u Srbiji predstavili  smo program „Lafarge kuće“ čime smo najavili ulazak u novi segment tržišta poluprefabrikovanih kuća. Događaju koji smo organizovali ovim povodom u Francuskom Institutu u Beogradu, prisustvovao je veliki broj predstavnika medijskih kuća. 


Do novog doma za 28 dana  po sistemu "ključ u ruke"


U našoj  ponudi su različiti tipovi kuća prilagođeni potrebama kupaca i uslovima gradnje na konkretnoj lokaciji. Ponuda uključuje finansiranje i izgradnju porodičnih kuća po sistemu „ključ u ruke“, koji obuhvata i pribavljanje svih potrebnih dozvola za izgradnju. Zahvaljujući posebnoj tehnologiji koja omogućava preciznost gradnje i kontrolisani kvalitet u fabričkim uslovima, do novog doma je moguće doći za 28 dana od pribavljanja potrebnih dozvola.


U pitanju je ispunjenje vizije o novom načinu izgradnje porodičnog doma na tržištu Srbije, koja promoviše lokalne materijale nastale u Lafarge Beočinskoj fabrici cementa i najlepše vrednosti francuske kulture: LJUBAV prema životu i porodici, UDOBNOST i stil u dizajnu i arhitekturi i vanvremensko TRAJANJE.


„Ulaskom na tržište izgradnje poluprefabrikovanih kuća želeli smo da građanima Srbije ponudimo mogućnost da na brz i efikasan način  po povoljnoj ceni dođu do doma koji će spojiti moderni dizajn sa tradicijom beočinske cementare i kompanije Lafarge, koja garantuje sigurnost i kvalitet“, izjavio je Dimitrije Knjeginjić, direktor Lafarge Srbija.


Devet tipova kuća i jedinstven arhitekstonski  koncept


Prvi program Lafarge kuća sastoji se od 9 tipova objekata, uz varijante sa ekološkim zelenim ili tradicionalnim kosim krovom, delo je eminentnog arhitekte Jovana Mitrovića. Ovaj program posebno naglašava aspekt udobnosti, koja se ogleda kroz jednostavan ali jedinstven arhitektonski koncept, uz akcenat na optimalnu iskorišćenost prostora, funkcionalnost i energetsku efikasnost.


Tim arhitekata je spreman da pozicionira i prilagodi kuće zahtevima bilo kog placa, ali i da izađe u susret svim drugim specifičnim zahtevima klijenata. Arhitektonska rešenja ovog programa uz celokupnu projektnu dokumentaciju, predstavljaju sastavni deo ponude. Uz sve to, moguće je uz svaki od objekata naručiti i opremanje atrijuma (letnje kuhinje) kao tradicionalno mesto okupljanja porodice i prijatelja.


Kako bi obezbedili da što veći broj građana dođe do željenog doma, Lafarge i Societe Generale banka pripremili su jedinstvenu ponudu na našem tržištu – povoljan kredit za izgradnju kuće, za koji nije potrebno uspostavljanje hipoteke na drugu nepokretnost. Učešće iznosi od 20 odsto, a rok  otplate je do 25 godina. Kamatna stopa iznosi 4,45 odsto plus šestomesečni Euribor. Cena kvadrata u zavisnosti od tipa kuće, kreće se od 385 EUR naviše, u zavisnosti od tipa i nivoa opremljenosti objekta.

 

Lafarge kuću karakterišu savremena tehnologija brze i efikasne DWS (Doube Wall System) gradnje, koja obezbeđuje vanvremensko trajanje objekta pružajući osećaj bezbednosti.

 

 

 
 

Investiranje u budućnost zajednice - Uspostavljeno javno-privatno partnerstvo kako bi se razvila beočinska poslovna zona i otvorila nova radna mesta

Beočin, 27.novembar 2012. u Opštini Beočin, je potpisan Sporazum o javno- privatnom partnerstvu koji ima za cilj razvijanje novog poslovnog parka u Beočinu. Sporazum su potpisali  Direktor Lafarge Srbija Costin Borc, Predsednik opštine Beočin Bogdan Cvejić  i direktor Projekta održivog lokalnog razvojaAmeričke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Hauard Okman (Howard Ockman)

 

Nova poslovna zona, površine 26 hektara, biće izgrađena na zemljištu u vlasništvu opštine, i odgovoriće na zahteve zainteresovanih investitora iz Austrije, Slovačke, Novog Zelanda i Velike Britanije, koji planiraju da otvore preduzeća i, za početak, zaposle 250 stanovnika Beočina i susednih mesta. Kapaciteti postojećeg biznis parka, koji je u vlasništvu kompanije Lafarge, su gotovo u potpunosti iskorišćeni.

 

Prilikom potpisivanja Sporazuma, Costin Borc, Direktor Lafarge Srbija je izjavio:

"Veoma sam zadovoljan što smo u uslovima duboke ekonomske krize uspeli da privučemo nove investitore u Beočin - naš Biznis Park je realnost, on je obezbedio nova radna mesta.Želim da se zahvalim Beočinu na poverenju i partnerstvu koje smo kroz ovaj projekat razvili, a USAID-u na podršci koja će nam omogućiti da stvorimo uslove i privučemo još investitora u Beočin".

 

Hauard Okman, Direktor projekta održivog razvoja USAID-a  je nakon potpisivanja Sporazuma imao samo reči pohvale za Lafarge, istakavši kako je ovo primer o kom treba da znaju svi u Srbiji „Podrška koju na ovaj način Lafarge pruža zajednici prevazilazi okvire društveno odgovornog poslovanja, ovo je investiranje u budućnost zajednice. priča koja obezbeđuje vitalnost zajednici. Srećan sam što učestvujemo u ovakvom projektu i nadam se da ćemo mu i dalje doprinositi".

 

 

 

 

 

 

Jedinstvena prezentacija savremene arhitekture

U nameri da promovišemo Lafarge materijale, i nastavimo sa izgradnjom  imidža inovativne kompanije koja želi dijalog sa arhitektama, urbanistima i  projektantima, tokom ove godine smo organizovali nekoliko događaja koji imaju za temu savremenu arhitekturu. Kruna svega je gostovanje čuvenog  francuskog arhitekte Rudija Ricciotti-ja, koji je bio naš gost, i održao dva izuzetno posećena i nadahnuta predavanja.

 

Jugoslovenska Kinoteka, 1.novembar 2012 - Svečana sala Kinoteke je bila bila ispunjena do poslednjeg mesta, jer su srpske arhitekte, urbanisti i građevinci pokazali veliko interesovanje za gostovanje čuvenog francuskog arhitekte.

„Za mene, beton je stvar uverenja, političkih i metafizičkih. Odlučujući se za beton, mi branimo jedan poseban stav, koristimo lokalne resurse i lokalnu radnu snagu, zapošljavamo ljude, to je veoma važan aspekt upotrebe betona u građevinarstvu. Osim toga, značajno je i to što ovaj j materijal  ima i smanjen negativan uticaj na životnu sredinu.U poslu jednog arhitekte, zadatak betona jeste da omogući stvaranje kompleksnih prijekata, ne nužno tehnološki kompleksnih, već na planu same izrade. To znači da su za rad sa betonom potrebni radnici koji imaju iskustvo na tom polju, koje se ne može preneti. Ono što mene zanima je upravo da osmislim zgrade na čijoj je izradi bitna potreba za takvim radnicima" istakao  je Ricciotti, toko dvočasovne prezentacije kojom je predstavio svoje projekte realizovane Lafarge materijalima.

 

Fakultet Tehničkih Nauka, Novi Sad, 2.novembar2012. Prezentaciji je prisustvovalo više od četiri stotine studenata novosadskog arhitektonskog, građevinskog i beogradskog arhitektonskog fakulteta.

 

Rudy Ricciotti je dobitnik je nacionalne francuske nagrade Grand Prize National d'Architecture za 2006. i brojnih drugih priznanja i nagrada, među kojima izdvajamo Orden reda Oficira lepih umetnosti i književnosti, Orden Viteza Legije časti, Orden reda Oficira nacionalnih zasluga.

 

 

Lafarge proslavio deceniju uspešnog poslovanja u Srbiji

U prelepom ambijentu Belog Dvora, u četvrtak, 13.septembra 2012.godine, obeležili smo  deset godina uspešnog poslovanja Lafarge-a u Srbiji. Naši gosti su bili predstavnici privrede-naši poslovni partneri iz svih oblasti poslovanja, Ambasador Francuske u Srbiji, gospodin Fransoa Gzavie Denio ( François-Xavier DENIAU ) predstavnici diplomatskog kora, šef delegacije EU u Srbiji gospodin Vensan Dežer, predstavnici državne administracije, lokalne zajednice, kupci, mediji i naši zaposleni.

Program je vodila Marija Kilibarda, a goste je u ime kraljevske porodice pozdravila kćerka princeze Katarine Alison Endrjuz.

 

Direktor Lafarge Srbija, Costin Borc, obratio se gostima sledećim rečima: " Zahvaljujući posvećenosti i angažovanju, izgradili smo stabilnu, savremenu i snažnu kompaniju, vodećeg snabdevača građevinske industrije. Ponosni smo na naše rezultate i činjenicu da su naš rad i energija ugrađeni u kapitalne objekte koji su simboli najznačajnijih, savremenih građevinskih poduhvata u Srbiji. Kada smo preuzimanjem Beočinske Fabrike Cementa stupili na srpsko tržište,2002.godine, rekli smo da je naša namera da ovde trajno poslujemo.To smo potvrdili novim investicijama i širenjem poslovanja, što je naša ambicija i za budućnost".

 

Iznenađenje večeri bio je koncert Aleksandre Radović. 

 

 

Održivi grad, šta je to?

Ciklus Razumevanje sveta: Naši gradovi sutra

Novi ciklus debata pod nazivom Razumevanje sveta, posvećen  pitanjima koje je pokrenuo proces globalizacije a koja su postala šira društvena pitanja kako u Srbiji, tako i u Francuskoj. U 2012. ovaj ciklus će, pod nazivom Naši gradovi sutra, biti posvećen urbanom razvoju.

 

Predviđeno je pet susreta i isto toliko prilika za dijalog između francuskih i srpskih stučnjaka i publike, u organizaciji Francuskog instituta u Srbiji, a uz podršku Lafarge-a.

 

Ovaj projekat je dobio podršku Lafarge-a, jer  želimo i podržavamo stalni dijalog sa urbanistima,arhitektama i sociolozima na temu održive gradnje i gradova sutrašnjice.

 

Sva predavanja se simultano prevode.

 

Prvo predavanje u ciklusu Naši gradovi održaće se u utorak 27. marta 2012. u 18 sati. Gost iz Francuske biće Tjeri Pako, urbanista i filozof, koji će sa Sretenom Vujovićem,  sociologom iz Srbije, pokušati da odgovori na pitanje „Šta je to održivi grad".

 

U toku ciklusa Naši gradovi u goste će tokom 2012. godine doći i Didije Laperoni, Filip Panre, Žak Donzelo i Rudi Ričoti.

Lafarge i sportisti

14. marta ove godine, Lafarge beočinska fabrika cementa potpisala je ugovor o partnerstvu sa četvoro  novosadskih olimpijaca. Radi se o sportistima koji su uspeli da se plasiraju za takmičenje na olimpijadi u Londonu 2012. godine. Ivana Španović (skok u dalj), Mihail Dudaš (desetoboj), Nemanja Mirosavljev (sportsko streljaštvo) i Antonija Nađ (kajak), će u narednih pet meseci primati stipendije u iznosu od po 300 evra mesečno. Lafarge je želeo da ovim partnerstvom omogući sportistima da se maksimalno koncentrišu na pripreme olimpijsko takmičenje. Prilikom svečanog potpisivanja ugovora, direktor Lafarge Srbija Costin Borc je izjavio: „Naša podrška aktivnostima sportskih klubova se ovim nastavlja. Uvereni smo da će naši sportisti predstaviti Srbiju na Olimpijadi na najbolji mogući način. Smatramo da je naša obaveza da damo doprinos njihovim naporima, shvatajući važnost intenzivnih treninga u predstojećem periodu, kako bi naši sportisti nastupili na ovom velikom međunarodnom takmičenju u najboljoj mogućoj formi".

Od Bosfora do Jadrana

23. marta 2012, u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, otvorena je izložba „Od Bosfora do Jadrana". U organizaciji Francuskog instituta u Srbiji i uz podršku Lafarge BFC-a, na ovoj izložbi su predstavljene slike francuskih fotografa napravljene u periodu od 1878. do 1914. godine. Na 186 fotografija, francuski fotografi (profesionalci i amateri) daju prikaz spomenika, arhitekture i urbanih sredina na balkanskom poluostrvu s kraja 19. i početka 20. veka. Poseban kuriozitet predstavljaju fotografije u boji, nastale neposredno posle samog početka upotrebe te tehnologije. Posetioci mogu da vide kako su izgledali Sveta Gora, Gračanica, Ostrog, Kotor, Prizren, Sarajevo, Mostar, Dubrovnik, Split, Pula i Zadar, ali takođe i Istanbul, Atina, Delfi, Sofija, Skoplje i Tirana. Na izložbi je postavljena i serija slika Žana Brina i Ogista Leona sa njihovog putovanja po Bosni i Hercegovini 1912.

 

U okviru izložbe organizuju se i kreativne fotografske radionice za decu. Izložba je otvorena do 20. aprila 2012.