Naša istorija

Beočinski dragulj – istorija fabrike  cementa u Beočinu

 
istorija3
 
istorija2
 
istorija1

 

Stara preko vek i po, fabrika cementa u Beočinu, osim bogate istorije ima i izuzetno dokumentovanu prošlost. Prvi zapisi datiraju iz davne1839.godine kada je beočinski lapor upotrebljen za izgradnju lančanog mosta između Pešte i Budima. Od najprimitivnijeg načina pečenja laporca, preko prvih šahtnih, pa zatim nekoliko puta usavršavanih vertikalnih peći, rotacionih peći mokrim postupkom kapaciteta 3000 tona klinkera dnevno do danas, prošlo je 179 godina. 

Početak industrijske proizvodnje cementa datira za 1855.godinu, kada je Josif Čik, Apatinski vodeničar kupio od kraljevskog Wienner saser baumto-a za 100 forinti beočinski rudnik i sa dve peći počeo proizvodnju i time osnovao prvu fabriku cemenat u Austrougarskoj monarhiji.

1860. godine u Beočin se doseljava Čikov konkurent Heinrich Ohrenstein iz Temišvara i zakupljuje od manastira Beočin 29 jutara’’kajonosne ’’zemlje pa i on počinje sa proizvodnjom cementa. Ova fabrika se nalazila na mestu na kome se i danas nalazi Beočinska cementara. Zahvaljujući svojoj preduzimljivosti Ohrenstein i njegovi ortaci, Špicer i Redlih kupuju 1898. Čikovu fabriku i počinju povećanu proizvodnju portland cementa, koji od tada prednjači nad roman cementom. Godine 1904. gradi se stambena kolonija pored fabrike a veoma je značajna i epohalna novina koju uvodi tadašnji tehnički direktor fabrike- modernizacija u procesu pečenja klinekra kojom je postignut veći kapacitet i kvalitet. Do tada je u Beočinu dobijan klinker pečenjem sirovina u pećima koje su radile periodično. Šireći polje svog rada, akcionarsko društvo koje je posedovalo fabriku, kupuje dve fabrike cementa u Slovačkoj i Madjarskoj kao i jedan rudnik.cementa.

1919. godine fabrika je formalno nacionalizovana, ali je već tada postalo jasno da je ona narasla do veličine evropskog giganta o čemu svedoče i, za to vreme, impresivne cifre. Priprema za Prvi svetski rat je dodatno izazvala povećanu proizvodnju.Novčana kriza u zemlji 1925. godine utiče i na proizvodnju cementa ali se već 1926. u Beočinskoj fabrici uvodi specijal cement koji nailazi na velika priznanja. Fabrika se dodatno modernizuje 1930. godine, pa se tada grade  klinker hala i veliki mlinski uredjaj za poboljšanje kvaliteta.

Nakon drugog svetskog rata, u novom sistemu, pored mnoštva novootvorenih fabrika, Beočin je zadržao jedno od vodećih mesta u industriji cementa u našoj zemlji. Kraj rata je označavao ponovnu izgradnju zemlje, pa je fabrika bila jedan od glavnih činilaca obnove.

Šezdesete godine prošlog veka bile su u znaku modernizacije i rekonstrukcije, pa je tada puštena u pogon rotaciona peć, nabavljena u Kopenhagenu. U periodu izmedju 1968. i 1970. gradi se druga rotaciona peć, što dodatno povećava kapacitet prouzvodnje pa se dostiže nivo od 1 milion tona cementa godišnje. Sedamdesete godine fabrici donose još jednu značajnu novinu. Tada se počinje sa prozvodnjom cementnog maltera pod nazivom Beomal. Obzirom na rast tržišta i potražnje, gradi se nova, savremena tehnološka linija. 

Početak novog poglavlja duge istorije fabrike  započeo je u aprilu 2002. godine, preuzimanjem fabrike od strane svetskog lidera u proizvodnji građevinskog materijala, francuske kompanije LAFARGE. Ulazak u grupu Lafarge doneo je sredstva za značajnu modernizaciju fabrike i mogučnosti  korišćenja dobrih iskustava Grupe iz celog sveta. Lafarge Srbija je od jula 2015. godine deo LafargeHolcim Grupe, vodećeg svetskog proizvođača građevinskih materijala.

Danas je vodeći je proizvođač građevinskih materijala, cementa i betona u Srbiji, a svoje aktivnosti obavlja u fabrici cementa u Beočinu i više fabrika betona. Ulaskom u petnaestu godinu poslovanja u Srbiji, posvećeni smo cilju da kupcima ponudimo najbolje inovativne materijale i pouzdana rešenja. Naš rad i energija utkani su u gotovo sve kapitalne objekte izgrađene u Srbiji u prethodnoj deceniji, poput Mosta na Adi, Mosta kod Beške, Avalskog  tornja, Mosta Zemun-Borća, Koridora X i XI i mnogim drugim.