Promocija inovacija u održivoj gradnji lafaržov konkurs za inovaciju 2010

Lafarž Grupa je sredinom juna 2010. objavila konkurs za inovacije u oblasti održive gradnje pod nazivom „Lafaržov konkurs za inovaciju 2010." (Lafarge Invention Awards 2010), sa namerom da se proprate i nagrade najinventivniji  projekti u Evropi u oblasti građevinske industrije. Na konkurs se prijavilo više od 100 projekta iz 18 evropskih zemalja, među kojima i deset  iz Srbije.

Tri predloga iz Srbije, su ušla u najuži izbor - među prvih deset, a kao finalisti  imali su  priliku da predstave svoje inovacije međunarodnom stručnom žiriju na čelu sa Brunom Lafontom direktorom i predsednikom Grupe Lafarž, početkom 2011. u Lafaržovom istraživačkom  centru u blizini Liona.

U pitanju su tri preduzeća iz Beograda: „Hemi Eco" vlasnika Srećka Stefanovića, sa projektom pod nazivom „Oblikovani betonski blok",zatim preduzeće „Milinković Company - MC System" vlasnika Milenka Milinkovića, sa projektom  "Objekti od specijalnih prefabrikovanih ferocementnih elemenata", i preduzeće „Quattro Construction" vlasnika Jovana Nikolića koji je i autor projekta „Panelni sistem gradnje sa neprekidnom internom izolacijom".

Saglasno propozicijama konkursa, tri predloga izabrana od strane desetočlanog žirija nagrađena su sa po 20.000 evra, i mogućnošću zasnivanja partnerstva te podrškom Lafarža u razvoju projekata. Jedan od njih je i inovacija gospodina Jovana Nikolića. U pitanju je Nova građevinska tehnologija sa sistemom prefabrikovanih betonskih panela za kontinuiranu izolaciju. Paneli su napravljene od armiranog betona i unutrašnje izolacije kako bi se izbegli toplotni mostovi i na taj način poboljšala energetska efikasnost. Za proizvodnju prefabrikovanih panela različitih dimenzija, koriste se multifunkcionalni kalupi i radi se na osnovu građevinskog projekta, a pre instalacije na gradilištu. Kontinuirana izolacija ostvaruje se putem panela za spajanje, ne samo "zid na zid" već i "zid na plafon". Sistem je prilagođen stambenoj gradnji i procenjuje se da može dovesti do uštede do 80% u potrošnji energije.

I druge dve inovacije koje su se plasirale među deset finalista, bile su  veoma zapažene:

Rešenje koje je osmislio i razvio Milenko Milinković, Prefabrikovani ferocementni elementi, predstavlja integrisan sistem za proizvodnju, transport i montažu prefabrikovanih ferocementnih elemenata koji su nazvani "veliki blokovi". To je vrsta "sendvič" elemenata sa 3 različita sloja: sloj toplotne izolacije napravljen od lakog betona (Simprolit) izliven na svežu ferocement osnovu, sa zaštitnim slojem, takođe napravljenim od ferocementa. Prevoz ovih elemenata je jednostavan i jeftin. Struktura podupirača za ove "blokove" pravi se od armiranih betonskih lukova, izlivenih direktno na gradilištu u međuprostoru  između graničnih polukružnih linija elemenata. Ovo rešenje osigurava energetsko efikasan način gradnje polukržnih objekata, i prigodan je za različitu upotrebu, kao što su proizvodne hale, sportske hale itd. Građevina je čvrsta, sigurna i uz niske troškove.

Građevinski blokovi posebnih oblika, inovacija koju je razvio Srećko Stefanović, vlasnik firme „Hemi-eko" omogućava takođe bržu, jednostavniju i jeftiniju gradnju, zahvaljujući blokovima koji se lako spajaju. Blokovi se proizvode u 4 osnovna oblika i u sebi sadrže različite nivoe materijala, uz centralni deo koji je napravljen od lakog polistiren betona koji osigurava dobru toplotnu i zvučnu izolaciju. Prostori koji se grade od od ovih blokova različitih oblika čine i da ugradnja električnih, vodovodnih i drugih instalacija bude brža, jednostavnija i jeftinija.

Kao svetski lider u proizvodnji građevinskih materijala, Lafarž je duboko posvećen primeni i promovisanju održivih metoda gradnje. U svrhu istraživanja novih materijala i rešenja Lafarž izdvaja više od 50% godišnjeg budžeta namenjenog istraživanju i razvoju, radeći na pitanjima kao što su smanjenje uticaja ugljen-dioksida, energetska efikasnost, efikasnija upotreba prirodnih resursa i sistema gradnje. U istraživanju i razvoju imamo dugoročna partnerstva i uspešnu saradnju sa najuglednijim svetskim istraživačkim centrima, obrazovnim ustanovama, institutima i univerzitetima. Blisko sarađujemo i sa spoljnim stručnjacima na pitanjima održive gradnje, jer verujemo da je važno da na tom polju okupimo svo raspoloživo znanje. Zbog svega toga smo pokrenuli  „Lafarž Konkurs za inovacije 2010".