Poseta delegacije privredne komore srbije lafarge beočinskoj fabrici cementa

Delegacija Privredne komore Srbije (PKS), predvođena predsednikom Markom Čadežom, posetila je danas fabriku cementa u Beočinu koja već četrnaest godina posluje u sastavu Grupe Lafarge, a od jula prošle godine je deo Holcim Grupe koja je nastala spajanjem dve vodeće kompanije u oblasti građevinskih materijala Lafarge i Holcim. Članovi delegacije su tokom posete imali priliku da se upoznaju sa poslovanjem i radom fabrike, ali i najvažnijim planovima i aktivnostima kompanije u cilju proširenja aktivnosti u Srbiji. Delegacija PKS je tokom posete obišla proizvodne pogone kompanije, luku Beočin, te Biznis Park koji je osnovan kao društveno odgovoran projekat kompanije Lafarge.

„Zadovoljstvo mi je što smo u prilici da našim uvaženim gostima predstavimo našu fabriku cementa koja ima tradiciju dugu 177 godina, a od jula prošle godine posluje kao deo Holcim Grupe. Nama, kao vodećoj kompaniji u Srbiji u poslu kojim se bavimo, je izuzetno važno da imamo dobar dijalog sa PKS, koja treba da postane efikasan servis i podrška privredi, da reprezentuje sve privredne subjekte u odnosima s Vladom, i da radi na stvaranju poslovnog ambijenta koji će privredi otvoriti nove mogućnosti. Važno je da naša preduzeća, a među njima i mi, što sposobnija i konkurentnija dočekaju ulazak Srbije u EU. Današnja poseta i razgovor koji smo imali su potvrda dobre saradnje i dijaloga koji razvijamo" rekao je Dimitrije Knjeginjić.

Privredna komora Srbije (PKS) podržaće i pomoći domaćoj cementnoj industriji kako bi u dijalogu i saradnji sa nadležnima odgovorili izazovima i doprineli podizanju konkurentnosti te privredne grane kako na domaćem, tako i na tržistu regiona, ali i EU, rekao je danas predsednik PKS Marko Čadež u Beočinu. On je istakao da je prioritet PKS da u razgovorima sa Vladom Srbije zastupa interese industrije i ubrza donošenje potrebnih pravilnika i procedura kako bi unapredila poslovanje cementne industrije. Uz podršku PKS, u narednom periodu radiće se i na izradi novog pravilnika o prekograničkom kretanju otpada u skladu sa novim zakonskim rešenjima, najavio je predsednik PKS. Čadež je rekao da je važna saradnja sa predstavnicima ove vrste industrije i u sklopu približavanja EU, zbog direktiva i regulativa koje će se primenjivati u tranzicionom periodu.

Tokom sastanka jedna od tema bilo je i dualno obrazovanje.Predsednik PKS ukazao je na značaj postepenog uvođenja tog modela u obrazovni sistem Srbije u saradnji sa privredom i resornim ministarstvom. Direktor Lafarge Srbija je istakao spremnost kompanije Lafarge Srbija da se uključi u sistem dualnog obrazovanja, ističući da je to veoma važno kako bi se došlo do što kvalitetnijih kadrova i kako bi se unapredile njihove stručne kvalifikacije, u skladu sa potrebama privrede.

Nakon sastanka i obilaska proizvodnjih pogona fabrike cementa, predsednik PKS i direktor Lafarža Srbija obišlli su i Beočin biznis park koji je je pokrenula kompanija Lafarž Srbija, sa ciljem otvaranja novih radnih mesta., te u okviru toga kompaniju „Mars", prvog investitira u Biznis parku, koja celokupnu proizvodnju izvozi i zapošljavana više od 100 radnika.