Poseta predsednika Pokrajinske vlade kompaniji Lafarge BFC u Beočinu

  • izgradnja novog filtera poslednje generacije koji će obezbediti emisije prašine ispod <10mg/Nm3

  • Ciljevi do 2030. za brže smanjenje emisija CO2

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, obišao je danas u Beočinu Fabriku cementa „Lafarž“ povodom početka realizacije projekta ugradnje novog filtera radi obezbeđivanja ekološki i energetski efikasnijeg sistema

Tokom posete, delegacija je imala priliku da se upozna sa poslovanjem i radom kompanije, najvažnijim planovima i aktivnostima, a u pratnji direktora Lafarge Srbija, Dimitrija Knjeginjića, gosti su obišli gradilište novog filtera na tehnološkoj liniji pripreme sirovinskog materijala.

„U skladu sa politikom kompanije da se kontinuirano investira u segmentu zaštite životne sredine, započeli smo realizaciju projekta ugradnje novog filtera poslednje generacije, što će obezbediti trostruko niže emisije prašine, od dozvoljenih našim propisima.To je naša obaveza i deo ukupnih aktivnosti koje sprovodimo u cilju izgradnje sveta koji će biti u službi ljudi i planete. U tom cilju iznalazimo nove načine gradnje koja će biti zelenija i sa manjim sadržajem ugljenika, а која se bazira na zelenoj gradnji sa novim rešenjima u našem portfoliu. Imajući u vidu trenutno stanje kada su u pitanju klimatske promene, jasno je da nijedna organizacija ne može samostalno da ih rešava. Zbog toga je nužno zasnivati partnerstva sa  drugim industrijskim liderima i akademskim partnerima kao i institucijama koji su posvećeni cilju da se globalno zagrevanje ograniči na ispod 1,5 stepeni Celzijusovih, čemu će doprineti i današnji sastanak, a očekujemo da saradnja sa pokrajinskom administracijom u ovom smislu, u budućnosti bude još efikasnija“,rekao je direktor Lafarge Srbija.

Vrednost nove investicije iznosi 4,3 miliona Evra, početak rada nove opreme se očekuje krajem prvog kvartala 2021.godine, a filter će obezbediti ekološki efikasniji sistem uz značajno smanjenje emisije prašine od onih koje su definisane našim Zakonom, ispod 10 Mg/Nm3.

„Ugradnja novog filtera od velikog je značaja za Beočin i celu zemlju jer umnogome doprinosi zaštiti životne sredine. Na ovaj način pokazujemo svi zajedno da briga o životnoj sredini postaje sve veći prioritet, kako u poslovanju kompanija, tako i u preduzimanju mera u nadležnosti svih nivoa vlasti. To je oblast kojom ćemo se mnogo više baviti u budućnosti“, izjavio je predsednik Mirović. On je ocenio da je Pokrajinska vlada proteklih godina brojnim investicijama širom Vojvodine pokazala da prednjači i sa planovima i sa konkretnim akcijama u ovoj oblasti, i podsetio na to da je upravo na inicijativu Pokrajinske vlade, u maju 2019. godine, usvojena Deklaracija o zaštiti životne sredine.

„Kompanija ′Lafarž′ potvrdila je visoku društvenu odgovornost i na ovaj način pokazujemo da zajedničkim trudom i ulaganjima možemo učiniti mnogo više“, rekao je Mirović.Na sastanku bilo je reči i o ustupanju objekta ove kompanije Predškolskoj ustanovi „Ljuba Stanković“ u Beočinu, kao i podršci Pokrajinske vlade realizaciji tog projekta.

Događaju su prisustvovali i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić i predsednica Opštine Beočin Mirjana Malešević Milkić.

poseta 2021 2 poseta 2021 1