Pobednici LafargeHolcim Nagrada 2017 za Evropu

Održivost – sistematična i višenamenska

Marsej, 28. septembar 2017. godine – Dani kada je održivost građevinskih projekata bilo ad hoc pitanje su prošli – održiva gradnja je postala sistematična i specifična. Ovo je nedvosmisleno demonstrirano rezultatima LafargeHolcim Nagrada za region Evrope: Prvu nagradu su podelila dva projekta koja se realizuju u Briselu, gde oba prednjače u pogledu multi-funkcionalnosti.

LafargeHolcim Nagrade su više od prelepih građevinskih objekata. One se izdvajaju kao najznačajnije svetsko takmičenje u održivom projektovanju. Kriterijumi takmičenja vrednog dva miliona dolara predstavljaju izazov, kao i cilj održivosti sam po sebi. Takmičenje se odnosi na projekte u uznapredovaloj fazi realizacije, ne na završene radove. Zahteva projekte koji prevazilaze standarde, pokazujući održive odgovore na tehnološka, ekološka, socio-ekonomska i kulturološka pitanja koja utiču na modernu izgradnju i donose nova, iznenađujuća i istinski vizionarska rešenja načina na koji gradimo.   

Od urbanističkog planiranja do tehničke inovacije
Ideja održivosti je drastično evoluirala, objašnjava profesor arhitekture Marc Angélil, član Odbora LafargeHolcim fondacije: „Nekada je pojam održivosti značio da obogatite projekat nekim održivim komponentama – npr. solarnim panelima. Danas se održivost posmatra na mnogo sveobuhvatniji način; održiva gradnja je postala mnogo više sistematična i specifična.“  

Spektar koji čine 792 aktuelna projekta iz regiona Evrope je jednako širok – od urbanističkih projekata do tehničkih inovacija. Na kraju, stručni žiri predvođen Harry-jem Gugger-om, profesorom arhitekture u EPFL Lozana (Švajcarska) je odlučio da prvu nagradu dobiju dva projekta. Ovi projekti ilustruju novu eru održive gradnje, budući da nisu okarakterisani samo pojedinačnim parametrima, već preko holističkog koncepta koji obuhvata tehničke, društvene, ekonomske i ekološke aspekte na izbalansiran način. Oba projekta su smeštena u Briselu, za koji je razvijen urbanistički prostorni plan – Willebroek Canal. Prostorni plan podržava očuvanje diverziteta u korišćenju zemljišta unutar industrijske zone i time teži da Brisel zadrži kao raznolik i živ grad.

Zlato: Racionalno upravljanje otpadom u Briselu, Belgija
Ovim projektom, arhitekte BC arhitektonskog studija u Briselu planiraju da integrišu potrebe komunalnog preduzeća za prikupljanje otpada sa rapidnim razvojem kanalskog okruga: Unutar (infra-)strukture, obezbeđen je prostor za javno korišćenje, kao što su zelene zone. Pažljivo balansirana gradnja omogućava buduće transformacije i ostavlja otvorene mogućnosti razvoja – posebno mudro interpretiran termin „održivost“. „Dovođenjem infrastrukture u prvi plan, projekat konačno objedinjuje ekonomske i estetske aspekte, nudeći formu otporne arhitekture koja ograničenja pretvara u kvalitet,“ pohvalio je rad žiri.

Zlato : Integracija fabrike betona u Briselu, Belgija
Projekat sačinjen od strane tima arhitektonskog studija TETRA iz Brisela predlaže adekvatne mere za integraciju postojeće fabrike betona u kontekst urbanog razvoja – čime bi se sprečio gubitak značajnog dela industrijske baze grada. Samim tim, propustljivost predstavlja centralni aspekt. „Obim arhitekturalnih poteza pruža nadu težnji da se kombinuje ono što na prvi pogled deluje nemoguće: bukvalno – kohabitacija inače nekompatibilnih delatnosti,“ naglasio je žiri.

Bronza: Nastanjeni parking prostori u Londonu, Velika Britanija
Kao što je slučaj u mnogim velikim gradovima, prestonica Britanije ima ozbiljan nedostatak stambenog prostora. ZEDpods u Londonu planiraju da to promene. Pomoću postojećih parking prostora, projekat predviđa izgradnju stambenog prostora putem vertikalne gradnje za korisnike prevoza, studente i ostale interesne strane – sve pomoću lokalno proizvedenih elemenata koji se mogu brzo uklopiti u održive „stanove na stubovima“. Višenamenski prostor je opet u prvom planu. Autor projekta ima „viziju arhitekture koja je društveno odgovorna, ekološki neškodljiva i ekonomski pristupačna,“ zaključio je žiri. 

Dodeljena Priznanja: Dovođenje prošlosti u budućnost
Prilikom dodeljivanja regionalnih LafargeHolcim Nagrada, četiri projekta iz svakog regiona dobila su posebno Priznanje. Tim Ascociata Culturala Grivita 53 planira da pokloni Bukureštu u Rumuniji prvi nezavisni teatar tokom više decenija, kroz pametnu upotrebu postojeće konstrukcije. AGi arhitekte iz Madrida planiraju da razviju arheološku lokaciju za iskopavanje u Pontevedri, Španija; ovde takođe multi-funkcionalnost igra ključnu ulogu. Karamuk Kuo Architekten iz Ciriha su uključili održivu fleksibilnost u svoj projekat centra za iskopavanje rimske arheološke lokacije Augusta Raurica u Švajcarskoj. NP2F iz Pariza planiraju rekreacioni centar u Bordou, Francuska, koji je eteričan koliko i odvažan.  

Nagrada „Nova generacija“: Budućnost je u njihovim rukama
Dodeljene su četiri nagrade u kategoriji „Nova generacija“ za studente i profesionalce starosti do 30 godina. Ova kategorija je postala naglo popularna jer zahteva vizionarske projekte i hrabre ideje, a takođe pruža mladim profesionalcima javnu promociju i mogućnost priznanja. Prvi put u istoriji LafargeHolcim Nagrade, podneto je više projekata u kategoriji Nova generacija, nego u glavnoj kategoriji. Dve glavne nagrade za region Evrope u kategoriji Nova generacija pripale su Poljskoj. Malgorzata Mader planira da transformiše staru fabričku zgradu u Lodzu u novi stambeni prostor fleksibilne upotrebe. Jakub Grabowski je osvojio drugu nagradu; on planira da restaurira i adaptira za ponovnu upotrebu oronuli istorijski građevinski kompleks u Otynu. Anna Andronova iz Rusije je osvojila treću nagradu za virtuelni model u Kazanu, koji ima za cilj da promoviše održivost u digitalnon okruženju. Četvrtu nagradu osvojio je Frederic Bouvier iz Švajcarske. On je predložio konstrukciju koja može da pomogne u borbi protiv šumskih požara u regionu Collobrieres u Francuskoj.

Od projekta do realnosti za francuske učenike
Ovo je peti put kako se održava konkurs LafargeHolcim Nagrada, gde je nagrađeno preko 200 projekata širom sveta. Više od polovine projekata će biti uskoro izgrađeno, ili su već završeni. Stoga, LafargeHolcim Nagrade nisu „zamkovi u vazduhu“, već opipljive akcije koje unapređuju nauku gradnje. Ovaj faktor stvarne promene je naglašen nagradom koja je prvi put dodeljena u 2017. godini: „LafargeHolcim priznanje za bolju gradnju“. Nagrada je dodeljena za pobednički projekat prethodnog takmičenja, onog koji je izgrađen i izdržao je ispit vremena kao izuzetno uspešan primer održive gradnje. U Evropi, ovo prizanje dobio je Gilles Delalex sa svojim timom za Muoto Architecture Studio u Parizu. Arhitekte su uradile odličan projekat u prilagođavanju infrastrukture za osam univerziteta pod načelom visoko ekonomične i štedljive gradnje. Projekat je osvojio Srebrnu LafargeHolcim Nagradu 2014. godine. Objekat je završen 2016. godine i predstavlja dokaz da teorija zaista može da postoji u praksi.

Nagrade pomažu da zdrav razum bude opšteprihvaćen
Povećan interes među arhitektama, inženjerima, urbanistima i projektantima dokazuje da je održivost postala deo „zdravog razuma“ u građevinskoj industriji. Peti ciklus takmičenja privukao je više od 5.000 radova autora iz 121 zemlje. 3.606 radova je ocenjeno kao validno, a više od pola njih je prošlo prvu fazu ocenjivanja. Radovi su ocenjivani od strane pet nezavisnih stručnih žirija u regionima Evrope, Severne Amerike, Južne Amerike, Srednje-Istočne Afrike i regiona Azija Pacifik. Članovi žirija su ocenili projekte na osnovu pet „ciljnih kriterijuma“ održive gradnje prethodno zadatih od strane LafargeHolcim fondacije – principi koji definišu održivu gradnju na holistički način. Dobitnici Zlata, Srebra i Bronze iz svakog regiona će se takmičiti za Globalne LafargeHolcim Nagrade 2018. godine. 

Za više informacija o LafargeHolcim Nagradama 2017, članovima žirija i pobedničkim projektima, uključujući i fotografije visoke rezolucije, posetite www.lafargeholcim-foundation.org

Pobednički projekti LafargeHolcim Nagrada u Evropi

LafargeHolcim Nagrada - Zlato ex aequo 2017 Evropa
Urbana integracija postojećeg postrojenja za mešanje betona, Brisel, Belgija: Projekat integracije postojećeg postrojenja za mešanje betona u industrijsko okruženje, radni prostor i javne funkcije. Autori su Wes Degreef, Ken De Cooman, Nicolas Coeckelberghs, Laurens Bekemans, Jasper Poesen, BC architects and studies, Brisel, Belgija.

LafargeHolcim Nagrada - Zlato ex aequo 2017 Evropa
Prilagodljiva konstrukcija za komunalno preduzeće u Briselu, Belgija: Projekat prilagodljivog postrojenja za prikupljanje otpada namenjen re-integraciji logističke infrastrukture u urbanom okruženju. Autori su Ana Castillo, Lieven de Groote, Jan Terwecoren, Annekatrien Verdickt, TETRA architecten, Brisel, Belgija.

LafargeHolcim Nagrada - Bronza 2017 Evropa
Nulti (fosilni) energetski potrošači na parking prostorima, London, Velika Britanija: Prototip arhitekture sa malim sadržajem ugljenika izgrađen iznad postojećih javnih parking prostora – genijalno rešenje nestašice stambenog prostora u Londonu. Autori su ZEDpods Ltd, London, Velika Britanija.

LafargeHolcim Nagrada - Posebno priznanje 2017 Evropa
Prvi nezavisni teatar, Bukurešt, Rumunija: Nezavisni društveni teatar – prvi od 1946. godine – koji je nastao transformacijom oronulog objekta u kulturni centar. Autori su Chris Simion-Mercurian i Tiberiu Mercurian, Ascociata Culturala Grivita 53; Codrin Tritescu i Petre Frangulea, Arhitecture Office Codrin Tritescu, Bukurešt, Rumunija.

LafargeHolcim Nagrada - Posebno priznanje 2017 Evropa
Ekološki pristup arheološkim lokacijama, Pontevedra, Španija: Pejzažni park u okviru kojeg se nalaze brojne arheološke lokacije. Autor je Joaquín Pérez-Goicoechea, AGi architects, Madrid, Španija.

LafargeHolcim Nagrada - Posebno priznanje 2017 Evropa
Centar za iskopavanje rimskog naselja Augusta Raurica, Augst, Švajcarska: Arheološki centar rimskih ruševina pronalazi fleksibilni strukturni sistem za raznoliku upotrebu i prilagođava se tokom vremena. Autori su Ünal Karamuk i Jeannette Kuo, Karamuk Kuo Architekten, Cirih, Švajcarska.

LafargeHolcim Nagrada - Posebno priznanje 2017 Evropa
Centar za rekreaciju, Bordo, Francuska: Skup sportskih objekata smeštenih u jednu celinu, ali na otvorenom – korišćenje sporta za društveno okupljanje. Autori su François Chas, Nicolas Guerin, Fabrice Long, Paul Maître-Devallon i Ana Miscu, NP2F, Pariz, Francuska.

LafargeHolcim Nagrada - Nova generacija Prva nagrada 2017 Evropa
Transformacija fabrike u stambeni objekat, Lodz, Poljska: Projekat nazvan „ecommunity“ koji pretvara i transformiše postojeću fabriku u objekat za kolektivno stanovanje. Autor je Malgorzata Mader, Lodz University of Technology, Lodz, Poljska.

LafargeHolcim Nagrada - Nova generacija Druga nagrada 2017 Evropa
Transformacija manastira u objekat za rehabilitaciju zavisnika, Otyn, Poljska: Projekat rehabilitacionog centra na ruševinama manastira – ekološki osvešćen projekat tektonskog kvaliteta i društvene vrednosti. Autor je Jakub Grabowski, Gdynia, Poljska.

LafargeHolcim Nagrada - Nova generacija Treća nagrada 2017 Evropa
Prostorni koncept grada budućnosti, Kazan, Rusija: Istraživanje novih arhitektonskih rečnika za grad budućnosti u eri označenoj fizičkom stranom stvari, kao i likvidnošću digitalnog okruženja. Autor je Anna Andronova, UCL Bartlett School of Architecture, London, Velika Britanija.

LafargeHolcim Nagrada - Nova generacija Četvrta nagrada 2017 Evropa
Vatrogasna cisterna i šumsko sklonište, Collobrières, Francuska: Vodeni rezervoar za borbu protiv šumskih požara projektovan kao artefakt koji se uklapa u krajolik. Autor je Frédéric Bouvier, Renens, Švajcarska.