LafargeHolcim obezbedio građevinska rešenja za fudbalske stadione u Rusiji

LafargeHolcim je doprineo izgradnji i rekonstrukciji ključnih infrastrukturnih projekata u Rusiji, uključujući osam od dvanaest stadiona na kojima se igra svetsko prvenstvo u fudbalu.

Fabrike cementa LH Grupe Shurovo, Ferzikovo i Volsk i kamenolomi u Republici Kareliji u Ruskoj Federaciji odigrali su vitalnu ulogu u obezbeđivanju građevinskog materijala za stadione poput glavnog stadiona Luzhniki u Moskvi, na kome će se odigrati  sedam utakmica uključujući prvu utakmicu na turniru između Rusije i Saudijske Arabije kao i finalna utakmica.

Konkretno, za stadion Luzhniki, nakon četvorogodišnjeg programa renoviranja koji je završen krajem 2017. godine i proširenja kapaciteta na 80.000 mesta, LafargeHolcim Rusija je obezbedio specijalni cement prema projektu i tehničkim zahtevima: visoke pritisne čvrstoće i niske toplote hidratacije što sprečava nastajanje pukotina u betonu i povećava trajnost konstrukcije.  

Projekat je zahtevao  neprekidno snabdevanje cementom, dodatnu kontrolu kvaliteta i tehničku podršku vezanu za sastav svežeg betona. Isporučeno je više od  20 000 tona cementa za više od 60 000 m3 betonskih radova.

Pored sportskih objekata, LafargeHolcim je obezbedio širok spektar građevinskih materijala (cementa i agregata) za infrastrukturne projekte, uključujući aerodrome, puteve, tunele i mostove, izgrađene da podrže najgledaniji sportski događaj u svetu.

Marcel Cobuz, regionalni direktor za Evropu i član Izvršnog odbora Grupe : "Veliki infrastrukturni projekti izgrađeni u kratkim rokovima za ovakve događaje su uvek veliki izazov. Kao vodeća svetska kompanija za građevinske materijale LafargeHolcim je uspeo da zadovolji ove potrebe kroz našu veliku mrežu fabrika cementa i kamenoloma agregata u Rusiji, što je omogućilo konstantno, neprekidno snabdevanje visokokvalitetnim cementom za sve građevinske projekte. Oduševljeni smo i ponosni što smo najbolji partner za ovakve prestižne projekte, u Rusiji i širom Evrope, pri čemu koristimo naše globalno znanje”.

Glavni objekti izgrađeni korišćenjem proizvoda LafargeHolcim Grupe su:

  • Luzhniki Stadium (Moscow) – Stadion će biti domaćin sedam utakmica uključujući meč na otvaranju prvenstva kao i finale  
  • Kazan Arena (Kazan) – Stadion na kom će se odigrati šest utakmica
  • Ekaterinburg Arena (Ekaterinburg) – Stadion će biti domaćin četiri meča u grupnoj fazi takmičenja
  • Nizhny Novgorod Arena (Nizhny Novgorod) – Stadio na kom će se odigrati šest utakmica
  • Volgograd Arena (Volgograd) – Četiri utakmice će biti odigrane na ovom stadionu
  • Samara Arena (Samara) – Šest mečeva će biti odigrano na ovom stadionu
  • Rostov Arena (Rostov na -Donu) – Četiri meča grupne faze će se odigrati 
rusijastadioni.jpg

 

Lafarge Srbija je deo  LafargeHolcim Grupe, koja zapošljava 80.000 zaposlenih u više od 80 zemalja širom sveta, zasnivajući  svoje  celokupno poslovanje na načelima održivog razvoja.

Komunikacije Lafarge Srbija: Snežana Petrović snezana.petrovic@lafargeholcim.com063 52 22 31