Lafarge nosilac projekta "francuske kuće" - obrenovčani dobili ključeve novih domova

Porodicama iz Obrenovca, čiji su domovi potpuno uništeni u majskim poplavama, zahvaljujući donaciji Republike Francuske, 15. januara 2015. su svečano uručeni ključevi sedam novih kuća. U izgradnji objekata od 80 do 100 m2, koji su završeni za samo dva i po meseca, učestvovale su francuske kompanije koje posluju u Srbiji, i to - Lafarge, kao nosilac projekta “Francuske kuće”, zatim Saint-Gobain Grupa (Isover, Rigips i Weber), Schneider Electric i međunarodna organizacija UNOPS, dok je izvođač radova preduzeće Inobačka iz Novog Sada. Svečanom uručenju prisustvovali su predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, Nj.E. ambasador Republike Francuske u Srbiji Christine Moro, ministar rada Aleksandar Vulin, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, direktor Kancelarije za obnovu Marko Blagojević, predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković i predstavnici UNOPS-a i francuskih kompanija.

"Veoma sam srećna što sam ponovo u Obrenovcu povodom predaje ključeva novoizgrađenih kuća za sedam porodica, čiji su domovi bili potpuno uništeni tokom poplava u maju 2014. Naš premijer, gospodin Vals, pokazao je solidarnost sa stanovništvom koje je pretrpelo posledice prirodne katastrofe prilikom posete Obrenovcu prošlog novembra. Želela bih i da izrazim zahvalost gradonačelniku na posvećenosti i profesionalizmu koji su bili od suštinske važnosti za završetak projekata. Takođe, zahvaljujem se i francuskim kompanijama Lafarge, Saint Gobain i Schneider Electric za učešće u izgradnji sedam kuća ", rekla je Christine Moro, ambasador Republike Francuske u Srbiji.

Na predlog kompanije Lafarge, kako bi obrenovačke porodice što pre dobile nove domove, kuće su rađene po sistemu brze gradnje - od prefabrikovanih betonskih elemenata, što je, inače, dvostruko brži način izgradnje od standardnog. Zbog jednostavne montaže fabrički proizvedenih zidnih elemenata, svih sedam kuća završeno je u rekordnom roku - za nešto više od dva meseca. Svi objekti imaće veću trajnost, povećanu energetsku efikasnost i komfor, zahvaljujući najkvalitetnijim materijalima koje su obezbedile francuske kompanije.