Lafarge doprinosi ekonomskom razvoju zajednice

USPOSTAVLJENO JAVNO-PRIVATNO PARTNERSTVO KAKO BI SE RAZVILA BEOČINSKA POSLOVNA ZONA I OTVORILA NOVA RADNA MESTA

BEOČIN (27. novembar 2012) - Predsednik opštine Beočin Bogdan Cvejić, generalni direktor kompanije Lafarž (Lafarge) u Srbiji Kostin Bork (Costin Borc) i direktor Projekta održivog lokalnog razvoja Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Hauard Okman (Howard Ockman) potpisali su danas sporazum o uspostavljanju javno-privatnog partnerstva, sa ciljem da zajednički razviju novi poslovni park u Beočinu.

Nova poslovna zona, površine 26 hektara, biće izgrađena na zemljištu u vlasništvu opštine, i odgovoriće na zahteve zainteresovanih investitora iz Austrije, Slovačke, Novog Zelanda i Velike Britanije, koji planiraju da otvore preduzeća i, za početak, zaposle 250 stanovnika Beočina i susednih mesta. Kapaciteti postojećeg biznis parka, koji je u vlasništvu kompanije Lafarž, su gotovo u potpunosti iskorišćeni.

Sporazum predviđa da će USAID Projekat održivog lokalnog razvoja finansirati Glavni projekat nove industrijske zone (procenjena vrednost $70,000) dok će Lafarž pružiti tehničku, administrativnu i finansijsku podršku za razvoj ove zone. Prema sporazumu, Lafarž će takođe pomoći Beočinu da promoviše novi biznis park i obezbedi dodatne usluge budućim korisnicima (logistika, distributivni centar i glavno skladište).

Opština Beočin se, sa svoje strane, obavezala da će raditi na stalnim poboljšanjima uslova za poslovanje, pojednostavljivanju administrativnih procedura i ubrzanju izdavanja dozvola i drugih poslovnih procesa.

Prilikom potpisivanja Sporazuma, Costin Borc, Direktor Lafarge Srbija je izjavio:

"Veoma sam zadovoljan što smo u uslovima duboke ekonomske krize uspeli da privučemo nove investitore u Beočin - naš Biznis Park je realnost, on je obezbedio nova radna mesta.Želim da se zahvalim Beočinu na poverenju i partnerstvu koje smo kroz ovaj projekat razvili, a USAID-u na podršci koja će nam omogućiti da stvorimo uslove i privučemo još investitora u Beočin".

Očekuje se da će ovo partnerstvo omogućiti privlačenje novih investitora i otvaranje novih radnih mesta u regionu.