Koliko je značajan izbor materijala prilikom zidanja opekom?

“Materijal je od presudnog značaja za dugovečnost svakog objekta.” - odgovor je majstora sa iskustvom na pitanje iz naslova. Od sedamdesetih godina prošlog veka u Srbiji se za zidanje i malterisanje koristi beočinsko hidraulično vezivo, nekadašnji Beomal, a danas u prodaji pod nazivom Beočinski Multibat, prvoklasni materijal za ovu namenu, po mišljenju korisnika. 

zidanje opekom 1

Specifičan sastav Multibata i visok kvalitet korišćenih sirovina, obezbeđuju produženu obradivost maltera i sprečavaju pojavu pukotina na zidovima, zbog čega je beočinsko vezivo i danas majstorima prvi izbor pri odabiru materijala.
Dugovečni proizvod Lafarge cementare iz Beočina odlikuje se pre svega izuzetnim termoizolacionim svojstvima, zahvaljujući kojima se sprečava formiranje “preseka” u termoizolaciji prilikom zidanja zidova, što je izuzetno važno, naročito ukoliko se radi o gradnji termo blokovima. Prilikom zamešavanja sa peskom u samom malteru se zadržava značajno više vazduha nego pri izradi maltera sa drugim materijalima (kreč i sl), čime se stvara izvanredna izolacija, zbog čega su malteri spravljeni Multibatom otporni i na dejstvo mraza.

zidanje opekom 2

 

Upotrebom Multibata smanjuje se potrošnja agregata prilikom spravljenja maltera za zidanje -takozvanog “produženog maltera”, a njegovom primenom se skraćuje i vreme izrade maltera. Izvanredna vezivna svojstva izdvajaju ga od sličnih proizvoda na tržištu, kao i činjenica da “ne uranja” prilikom ugradnje.

Beočinsko vezivo je pogodno i za korišćenje po principu "uradi sam", gde je pri spravljanju maltera potrebno dodati pesak i vodu u količini preporučenoj za postizanje željene obradivosti, čime se dobija malter visokog kvaliteta (preporuke za doziranje određene su na predlog Instituta za ispitivanje materijala IMS, na kojem su  vršene analize maltera sa Multibatom).

Multibat se preporučuje za spravljanje maltera za zidanje nosivih i pregradnih zidova, a kada se radi o malterisanju, pogodan je za izradu grubog i finalnog sloja kod unutrašnjeg i spoljašnjeg malterisanja. Proizvod se do kupaca doprema u vrećama od 40 kilograma, spakovanim na palate zaštićene kvalitetnom folijom.

zidanje opekom 3

 

Vrhunske performanse ovog dugovečnog proizvoda potvrđene su tokom više decenija primene na svim značajnijim objektima u Srbiji.

 

zidanje opekom 4

Kneza Miloša Residence - Visitor centar,  Beograd

zidanje opekom 5

  Zelena avenija, stambeni kompleks Tošin Bunar 

zidanje opekom 6 2
zidanje opekom 7

Dinamično tržište građevine ove godine u Srbiji doživljava svoju punu ekspanziju. Građevinski materijali proverenog kvaliteta predstavljaju siguran oslonac građevinskoj industriji. Najstariji domaći proizvođač cementa i veziva, Lafarge BFC, potvrđeni partner domaćim građevincima u realizaciji brojnih infrastrukturnih, komercijalnih, stambenih i projekata namenjenih industriji, kontinuirano prati potrebe domaćeg tržišta, razvija i unapređuje svoj asortiman, obezbeđujući za svoje partnere najbolje materijale i tehnološka rešenja.