Izložba i predavanje na temu savremene arhitekture Rudy Ricciotti u organizaciji kompanije Lafarž Srbija - POEZIJA U BETONU

Beograd, 1. novembar, 2012. jedan od vodećih arhitekata današnjice, Rudi Risioti (Rudy Ricciotti) je na poziv kompanije Lafarž Srbija, održao predavanje na temu korišćenja betona kao inovativnog materijala, kroz predstavljanje svojih novih arhitektonskih projekata vrednih pažnje.

Nagrađen Legijom časti, Ordenom umetnosti i književnosti i Nacionalnim ordenom zasluga, on je takođe pobednik francuskog nacionalnog Grand Prix u arhitekturi. Risioti je autor novootvorenog krila muzeja Luvr u Parizu, u kojoj se nalazi kolekcija islamske umetnosti. U javnosti je poznat po svojoj originalnosti i elokventnom korišćenju marsejskog slenga i specifičnom i prepoznatljivom stilu.

Lafarž je ponosan što je predstavio srpskoj publici predstavnika konstantnih inovacija i kreativnih rešenja u građevinarstvu i umetnosti, koje su ujedno i osnovne vrednosti Lafarža kao kompanije.

Ovom prilikom, gospodin Risioti je imao priliku da obiđe karakteristične građevine u Beogradu, kao i da se upozna sa najpoznatijim srpskim arhitektama.

"Ovo je moj prvi dolazak u Srbiju i u Beograd i veoma mi je drago što sam ovde, i što mogu da govorim o betonu. Za mene je beton stvar uverenja, političkih i metafizičkih. Odlučujući se da koristimo beton, koristimo lokalna sredstva i lokalnu radnu snagu,što je veoma važno, a pored toga, ovaj materijal ima smanjen uticaj na životnu sredinu", rekao je Rudi Risioti, obraćajući se brojnim kolegama iz Srbije koje su prisustvovale prezentaciji.

Od 2002.godine od kada posluje u Srbiji Lafarž je ponosno postao deo srpske arhitektonske i građevinske industrije, neprestano težeći ka inovacijama u cilju održivog razvoja i očuvanja životne sredine.

"Kao lider u proizvodnji građevinskih materijala, Lafarž je posvećen ambiciji da prvo i pre svega obezbedi najbolje materijale, pouzdane proizvode i usluge. Da bi postigli ovaj cilj, od suštinskog je značaja saradnja sa vrhunskim arhitektama, liderima u svojim oblastima. Mi im pružamo materijale koji su im potrebni da realizuju svoje snove, a oni nas inspirišu da pronađeno rešenja kojim ćemo njihove ideje pretovriti u stvarnost", rekao je Costin Borc, generalni direktor kompanije Lafarž Srbija.

Lafarž nudi inovativna rešenja koja omogućavaju povećanu bezbednost, komfor i kvalitet građevina i drugih bitnih infrastrukturnih projekata. U tim poduhvatima, Lafarž konstantno kombinuje globalna umeća i inovacije, poštujući i posvećujući se svojim poslovnim partnerima, lokalnoj zajednici, promovišući otvoren dijalog sa svim akterima.

*************

Rudi Risioti je francuski arhitekta, rođen 1952.godine, po obrazovanju arhitekta i inženjer. Među njegovim projektima u Francuskoj, kao projekti vredni pažnje su Stadijum de Vitrolles, Paviljon Noir Rudi/ centar Chorégraphique National u  Aix-en-Provence, muzej des Civilisations de l'Europe et de la Méditerranée (MUCEM) u Marseju i novo krilo Muzeja Luvr u Parizu u kom je smeštena kolekcija islamske umetnoti. Građevine koje je on projektovao nalaze se u svim delovima sveta : Most Mira koji se proteže preko reke Han, povezujući Seul sa ostrvom Siniodo, Potsdam Nikolaisaal, novu koncertnu salu i salu za održavanje događaja u glavnom gradu nemačke federalne države Brandenburg, Nuovo Palazzo del Cinema u Veneciji, Internacionalni centar umetnosti u Liège i Les Arts Gstaad, novi kulturni centar u alpskom selu u Švajcarskoj, poznatom po svom festivalu klasične muzike čiji je osnivač Jehudi Menuhin..i mnogi drugi.

Lafarge je vodeći snabdevač građevinske industrije Srbije, lider u proizvodnji cementa, sa razvojnim ambicijama u oblasti betona. Tokom deset godina poslovanja u Srbiji posvećeni smo cilju da kupcima ponudimo najbolje inovativne materijale i pouzdana rešenja .Naš rad i energija utkani su u gotovo sve kapitalne objekte izgrađene u Srbiji u prethodnoj deceniji, poput Mosta na Adi, Mosta kod Beške, Avalskog tornja, Mosta prijateljstva.

Dodatne informacije dostupne su na  www.lafarge.rs

Lafarge je svetski lider u proizvodnji građevinskih materijala, sa visoko rangiranim pozicijama u cementu, agregatima i betonu.  Posluje u 64 zemlje i zapošljava  68 000 ljudi. Drugu godinu uzastopno, Lafarge je pozicioniran među top-10 od 500 kompanija, ocenom "Carbon Disclosure Project" zbog priznanja strategije i aktivnosti protiv globalnog zagrevanja. Pored vodećih svetskih materijala za izgradnju, Lafarge stavlja inovacije u središte svojih prioriteta, u cilju  održive gradnje i arhitektonskog stvaralaštva.

Kraj saopštenja za medije

Za dalje informacije kontaktirajte: Snežana PETROVIĆ

Menadžer Komunikacija Lafarge BFC

Tel: 063 522231; 021 874 140

E-mail: snezana.petrovic@bfc.lafarge.com