Izgradnja kompleksa “Novi Dorćol”

Savremeni građevinski materijali i Lafarge inovativna rešenja u službi reurbanizacije i očuvanja istorijskog nasleđa

novi dorcol 01

“Novi Dorćol” - budući izgled

Nekadašnja industrijska zona na prestoničkoj opštini Stari Grad ubrzano dobija novi izgled i namenu, a na realizaciji projekta „Novi Dorćol“ uz kompaniju Deka Inženjering i ESB Beton učestvuje i kompanija Lafarge BFC, poznata po najkvalitetnim  materijalima i svojim inovativnim rešenjima u građevinarstvu.

Izgradnja stambeno – poslovnog kompleksa "Novi Dorćol" u Venizelosovoj ulici počela je u martu ove godine. Planirana površina objekata iznosi oko 100.000 m2, a uključuje preko 500 stanova različite strukture,  lokale u prizemlju višespratnica, te više od 700 parking mesta raspoređenih u dvoetažnoj garaži, dok će sami objekti  biti okruženi sa  4.000 m² zelenih površina. Tokom realizacije projekta planirana je i rekonstrukcija zgrade nekadašnjeg tekstilnog centra, tzv. Platnare, koja se nalazi u okviru parcele; istorijski objekat će biti sačuvan i inkorporiran u novi višenamenski kompleks.

Naime, na ovom prostoru se  svojevremeno  nalazio centar tekstilne industrije “Prvo kraljevsko povlašćeno preduzeće za preradu kudelje i pamuka Alekse Obradovića i kompanije” otvoreno 1897. godine, da bi po okončanju  II svetskog  rata na istoj lokaciji bila otvorena fabrika liftova „David Pajić Daka“.

novi dorcol 02

„Novi Dorćol“ – radovi na izgradnji kompleksa

“Kompanija Lafarge BFC primenom svojih materijala i adekvatnih rešenja ostavlja neizbrisiv trag u izgradnji modernog Beograda, a učestvujući u projektima poput kompleksa “Novi Dorćol”  dajemo svoj doprinos očuvanju kulturne i istorijske baštine, na šta smo posebno ponosni” – navode u Lafarge-u.

"Kako bi se izašlo u susret zahtevima dinamike izgradnje ali i kompleksnosti objekta, odlučili smo se za proizvodnju i isporuku betona sa dva tipa cementa. Za potrebe izgradnje masivnih ploča, čija je zapremina pojedinačnih taktova oko 500 m3 betona i debljine 0.80 m, isporučuje se beton sa Lafarge cementom tipa CEM II/B-M (V-L) 42.5N. Ovakav beton je idealan za masivna betoniranja, sa umerenim priraštajem ranih čvrstoća ali viskom krajnjim čvrstoćama, te smanjenom mogućnosti pojave pukotina. Dinamika i brzo premeštanje oplate je na ovakvim objektima od izuzetne važnosti, zbog  čega se za betoniranje konstruktivnih zidova i stubova koristi Lafarge cement tipa CEM II/A-M (S-L) 42.5R, koji daje visoke i rane i krajnje čvrstoće. Kombinovanjem pomenute dve vrste betona ( link : http://www.lafarge-infrastruktura.rs/sr/ponuda/proizvodi/beton/ )  shodno aplikativnim potrebama gradilišta, napravljen je iskorak u pogledu krajnjih potreba, kada su u pitanju kvalitet i dinamika" – ističu u kompaniji Lafarge.

Izgradnjom objekata na Donjem Dorćolu nekadašnja  industrijska zona grada biće  transformisana  u urbani kompleks, sa inkorporiranim elementima arhitekture sa kraja XIX veka. Projekat “Novi Dorćol” je svetao primer građevinske intervencije u starom jezgu Beograda, koji će, sa jedne strane, doprineti da ovaj deo  prestonice nastavi život u duhu savremenih potreba, uz, sa druge strane, očuvanje kulturnog nasleđa, te uključivanje pređašnjih industrijskih objekata u moderne istorijske tokove.

novi dorcol 03

Lafarge betonska baza na Adi Huji