180 GODINA USPEŠNOG POSLOVANJA LAFARGE BFC

Puštanje u rad nove tehnološke linije

Povodom obeležavanja značajnog jubileja, 180 godina uspešnog poslovanja fabrike cementa u Beočinu, u prisustvu brojnih gostiju i zaposlenih Lafarge Srbija, puštena je u rad nova tehnološka linija Hlorni bajpas. Nova tehnološka liniju pustili su u rad Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade i Marcele Cobuz direktor LafargeHolcim za Evropu. Ova investicija vredna 7,2 miliona evra će doprineti unapređenju tehnološkog procesa proizvodnje klinkera što će kao rezultata imati smanjenje emisije CO2 za više od 20.000 tona na godišnjem nivou. “ Smanjenje emisije neto CO2 po toni cementa važan je elemenat strategije kompanije LafargeHolcim u oblasti održivog razvoja a za nas u Srbiji  je to prilika da dugoročno obezbedimo siguran rad fabrike i njenu konkurentnost. Kao vodeći  snabdevač građevinske industrije Srbije, Lafarž BFC konstantno ulaže u unapređenje tehnološkog procesa, o čemu govori i današnji događaj”, izjavio je Dimitrije Knjeginjić,  direktor Lafarž Srbija ovim povodom.

U prisustvu brojnih zvanica i zaposlenih kompanije Lafarge Srbija, predsednik Pokrajinske vlade je direktoru kompanije Lafarge Srbija zvanično uručio integrisanu dozvolu za rad svih postrojenja.  Ovo je za kompaniju Lafarge BFC  druga integrisana dozvola, prvu  je kompanija zasluženo dobila 2012. godine, što je ne samo potvrda da ispunjava zakonske propise republike Srbije već i evropske norme u oblasti zaštite životne sredine.

Lafarge Srbija je prepoznatljiva kao kompanija koja doprinosi razvoju lokalne zajednice. Kao potvrda za to juče je kompanija uručila poklon Domu zdavlja u Beočinu- najsavremeniji ultrazvučni aparat opšte namene.

100god1a
100god2a

Istorija najstarije cementare na Balkanu počinje davne 1839. godine kada je beočinski lapor upotrebljen za izgradnju lančanog mosta između Pešte i Budima. Tokom gotovo dva veka postojanja, materijali proizvedeni u beočinskoj cementari korišćeni su za izgradnju nekih od najznačajnijih objekata ne samo srpskog građevinarstva, poput hidrocentrale Đerdap, Avalskog toranja, Sava Centra, Mosta na Adi, Mosta kod Beške, Koridora 10 i 11, Pupinovog mosta, Vetroparka Čibuk, pruge Beograd-Budimpešta i mnogih drugih.