Zeleni beton je budućnost građevinske industrije- intervju Gorana Kujovića, komercijalnog direktora Lafarge Srbija za portal eKapija

Image

 

1.Utisak je da se u Srbiji nikada više nije gradilo. Da li je Srbija spremna za tranziciju ka gradnji koja manje šteti životnoj sredini?

Građevinarstvo je od početka godine jedna od ključnih komponenti privrednog rasta Srbije, što potvrđuju i podaci republičkog zavoda za statistiku da je broj izdatih građevinskih dozvola u prvom kvartalu ove godine veći za oko 35% u odnosu na isti period prethodne godine. Međutim, kada govorimo o zelenoj gradnji, odnosno spremnosti Srbije za tranziciju ka gradnji koja manje šteti životnoj sredini moramo reći da ona nije još uvek zaživela u dovoljnoj meri, ali pozitivnih pomaka svakako ima. Obzirom da se zainteresovanost investitora povećava, očekujemo da će ubrzo biti doneta preciznija zakonska regulativa što je osnovni preduslov da se omogući rast i u ovom sektoru.

Image
eco-pact.png

 

2.Da li je opravdan strah da su reciklirani materijali manje kvalitetni od nerecikliranih?

Ukoliko se primenjuju adekvatne tehnologije i standardi reciklirani materijali nisu ništa manje kvalitetni, stoga je strah od njihove primene apsolutno neopravdan. U svetu postoji iskustvo primene duže od 50 godina  gde se kroz cirkularnu ekonomiju koriste različiti materijali kao alternativne sirovine čime se čuvaju prirodni resursi a time i životna sredina. Cirkularna ekonomija je garant održivog razvoja i poslovna prilika našeg vremena. Ne postoji oblast u kojoj ima više potencija za razvoj, što do sada kod nas nažalost nije dovoljno iskorišćeno.
 

3.Kompanija Lafarge Srbija poznata je po proizvodnji zelenog cementa i betona. Koliko je bilo teško proizvesti zeleni cement i beton i u čemu je njihova prednost u odnosu na obični?

Kao i kod standardnih proizvoda, sam proces proizvodnje „zelenih“ proizvoda-cementa i betona zahteva kontrolu i praćenje kvaliteta, kako repromaterijala, tako i finalnog proizvoda. Kasnije, kroz stabilne procesne parametre, konstantnost u performansama je zagarantovana. Ne postoje bitne razlike u poređenju klasičnih, standardnih proizvoda i novih, „zelenih“, a opet, sa druge strane, briga o životnoj sredini je stavljena u fokus. Ovde se ogleda i prednost „zelenih“ materijala u odnosu na standardne. Lafarge ECO portfolio, uključuje zeleni cement, kako rinfuzni, tako i pakovani, zeleni beton I infrastrukturna veziva, projektovan je sa ciljem da podrži principe održive gradnje. Kada se radi o „zelenim“ materijalima i njihovom uvođenju na domaće tržište, od vanrednog je značaja načiniti jasno poređenje sa tradicionalno korišćenim proizvodima, uz isticanje prednosti koje ovi materijali donose. ECOPact betoni su po svojim fizičko-mehaničkim svojstvima (čvrstoća, vodonepropustljivost i otpornost) uporedivi ili čak napredniji u odnosu na standardne betone, dok su tehnološka svojstva svežeg ECOPact-a (homogenost, ugradljivost, kohezija, stabilnost i obradivost) u istom rangu sa konvencionalnim betonima. Pogodni su za sve armirano-betonske elemente, dok se sam proces proizvodnje, isporuke i ugradnje „zelenih“ betona ne razlikuje od uobičajenog. S obzirom na predviđanja prema kojima će godišnja svetska proizvodnja betona sa sadašnjih 4,5 milijarde tona porasti na čak 5,5 milijardi do sredine XXI veka, „zeleni“ betoni opravdano reprezentuju budućnost u građevinskoj industriji i igraće jednu od najvažnijih uloga u tranziciji ka izgradnji uz nultu emisiju.
 

4.Na kojim velikim projektima u Srbiji se koriste zeleni cement i beton kompanije Lafarge?

Do sada se primena ECOPact betona  odlično pokazala u izgradnji industrijskih kompleksa, od kojih ovom prilikom izdvajamo  fabriku za proizvodnju pneumatika u Inđiji kao i izgradnju logističko – distributivnog centra u Šimanovcima.   Što se tiče rezidencijalnih projekata u Beogradu ECOPact se trenutno isporučuje na više projekata koji su se opredelili za „zelenu“ gradnju birajući materijale za humaniji životni i radni prostor, a među njima su projekat Belgrade Waterfront – Libera, Sole i Scala kao i stambeno poslovni kompleks  Novi Dorćol. Naša očekivanja su da će potražnja „zelenih“ materijala na tržištu biti sve veća, jer osim smanjenog uticaja štetnih gasova na životnu sredinu, ovi materijali imaju i poboljšane karakteristike kada su u pitanju pojedine aplikacije.
 

5.Da li investitori u Srbiji shvataju značaj primene zelenih materijala u gradnji?

Zašto bi trebalo da izaberu zelene materijale? Ohrabruje činjenica da investitori u Srbiji sve više prepoznaju značaj i prednosti materijala sa smanjenom emisijom ugljen-dioksida, kako zbog njihovih performansi, tako i zbog pooštravanja kriterijuma koji se odnose na uticaj građevinskih materijala na životnu sredinu. Takođe, sve naglašenije prisustvo stranih investitora, koji dolaze iz sredina sa usvojenim standardima zelene gradnje, sa očekivanjima da se isti primene i na našem tržištu, svakako će u narednom periodu povećati potražnju za ekološki prihvatljivijim proizvodima. Pitanje zaštite životne sredine i uticaja na klimatske promene jedno je od najvažnijih pitanja danas u svetu. Stoga je preporuka svima  koji se bave projektovanjem  i generalno gradnjom, da ukoliko žele da unaprede stanje životne sredine, biraju materijale sa nižim emisijama CO2 jer očekivani efekat možemo ostvariti samo uz zajednički rad. Neke od prednosti za investitore su i mogućnost konkurisanja za projekte od kojih se zahteva zadovoljavanje sertifikata održive gradnje (LEED, BREEAM, DGNB, WELL, EDGE); zatim olakšan pristup “zelenim fondovima” za finansiranje, umanjenje troškova koji se očekuju nakon uvođenja taksi na emisije gasova sa efektom staklene bašte, unapređenje imidža kompanije kao društveno odgovornog preduzeća.
 

6.Holcim Grupa u okviru koje posluje Lafarge Srbija,  obavezala se na smanjenje emisije CO₂ za 40% do 2030. godine. Planirate i gradnju solarne elektrane u Beočinu, kao i prelazak na vozila koja koriste alternativna goriva umesto fosilnih. Da li imate još planova u ovoj oblasti?

Transformacija proizvodnog portfolija je deo globalnog cilja Holcim Grupe u čijem sastavu posluje Lafarge Srbija, sa ambicioznom namerom da uticaj emisije štetnih gasova svede na nulu do 2050. godine. Pored transformacije portfolia i daljih unapređenja u tehnološkom procesu naš fokus je takođe usmeren na korišćenje energije iz obnovljivih izvora, kao i na upotrebu goriva sa smanjenim emisijama ugljenika. Završili smo izradu projekta solarne elektrane u fabričkom krugu u Beočinu, koja će strujom snabdevati proizvodnju cementa. Ukupna instalisana snaga elektrane biće 8 MW u prvoj fazi, čija se finalizacija očekuje najkasnije do kraja 2022. godine, dok će  druga faza  potencijalno imati dodatnih 10 MW. Takođe, cilj nam je da se do početka 2023. godine u potpunosti preorijentišemo na vozila koja kao pogonsko gorivo umesto postojećeg fosilnog goriva (dizel) koriste alternativna goriva - tečni naftni gas, komprimovani prirodni gas, tečni prirodni gas ili pak električni pogon, kao rešenja sa znatno manjim klimatskim uticajem. Na istu akciju podstičemo i sve naše partnere i transportere, a u pravcu ostvarenja zajedničkog cilja - snižavanja emisje CO₂ koju generišemo kroz transport za 20% najkasnije do 2025. godine. Kako bismo realizovali ovu inicijativu, u toku je priprema projekta za izgradnju stanice za CNG u Beočinu, čiji će kapacitet biti  preko 20 kamiona na sat, sa planom da  ista bude operativna  24 sata, 7 dana u nedelji i dostupna svim našim transporterima. Takođe, ispitujemo mogućnost supstitucije tradicionalnih goriva, tj. uglja i petrol koksa, čistim vodonikom, kao najzelenijim energentom čijim se sagorevanjem ne emituju CO2, SO2 i NOx, zbog čega sam uveren da vodonik predstavlja budućnost cementne industije.
 

7.Šta biste poručili drugim kompanijama - isplati li se poslovanje koje poštuje životnu sredinu?

Zaštita životne sredine je  društvena odgovornost i važan faktor uspeha svake kompanije. Nijedna kompanija ne može sama da rešava današnje klimatske iziazove, zbog toga je nužno zasnivati  partnerstva kako bi efekti bili značajniji i  vidljiviji. Svesni smo pionirske uloge koju imamo u okviru naše industrijske grane u Srbiji, kao pokretačke snage promena,  stoga pozivamo i podstičemo sve naše partnere i sve druge učesnike da se uključe u ovaj proces.