Šta kažu arhitekte

 
 

Pogledajte šta neki od vodećih svetskih arhitekata kažu o svojim snovima, ciljevima  i metaforama!

 
 

Šigeru Ban – Svi materijali sveta

Japanski arhitekta Šigeru Ban, koji radi u Tokiju, Parizu i Njujorku, je među najznačajnijim arhitektama 21. veka. Šigeru Ban je pionir u oblasti održive gradnje. Njegova izgradnja zabavišta u Čengduu za manje od mesec dana posle zemljotresa jedan je od najuočljivijih primera primene novih materijala i metoda gradnje.

Mark Mimram – Grad između dve obale

U njegovoj studiji „Živi mostovi” (Living Bridges), Mark Mimram uvodi četiri smela projekta kao način da se promisli o infrastrukturi. Otvorivši istovremeno dizajnersku i arhitekturalno-inženjersku firmu, Mark Mimram je pozvao ljude da vrate značenje urbanoj infrastrukturi i da ponovo „postave temelje gradova”. Most ima ulogu daleko veću od njegove prvobitne svrhe prelaza sa jedne strane reke na drugu, a karakteristike Duktala (Ductal®) kao što su velika otpornost i mala debljina dolaze do izražaja.

Rudi Rićioti – Most Mira u Seulu, Južna Koreja

Posle pojave vlaknima ojačanog betona ultra visokih performansi, krećemo u novo industrijsko doba. Arhitekte su nalik probnim pilotima, spremni su na uzletanje... zamenili smo naše propelerce za mlaznjake!

Most Mira u Seulu je dugačak 130 m a samo 3 cm debeo!

Žak Ferije – Hypergreen Projekat

Arhitektura dvadeset prvog vekaće biti ekološka ili je neće biti! Moramo raditi na tome da što više smanjimo sveukupni uticaj zgrada na životnu sredinu.

Bibliografija

Architectures du béton: Nouvelles vagues, nouvelles recherches, Jean-Louis Cohen i Martin Moeller, objavljeno u maju 2006. godine, Editions Hors Collection.

 

Making of - Phare & Hypergreen Towers, Jacques Ferrier, arhitekta, objavljeno u februaru 2007. godine Editions Archives d'Architecture Moderne (A.A.M.), Ante Prima.