Istorijat

 

LafargeHolcim je nastao spajanjem jednakih udela Lafarge-a i Holcim-a 2015. godine. Sa preko 180 godina kombinovanog iskustva, naša ujedinjena Grupa ima za cilj da stupi u novu eru vodećih tehnologija i inovacija u industriji građevinskih materijala, spremna da se suoči sa izazovima 21. veka.

 

Lafarge je počeo sa poslovanjem 1833. godine kada je Ogist Pava de Lafarge (Auguste Pavin de Lafarge) počeo sa operacijama eksploatacijom krečnjaka u Francuskoj. Posle nekoliko kupovina kompanija u sektoru krečnjaka i cementa širom zemlje, do kasnih 1930-ih Lafarge je postao najveći proizvođač cementa u Francuskoj.

 

Lafarge se prvi put proširio na međunarodnom nivou 1864. godine, kada je dobio ugovor za isporuku krečnjaka za izgradnju Sueckog kanala. Nastavili su sa širenjem u ranom dvadesetom veku kada su započete operacije u Severnoj Africi, UK, Brazilu i Kanadi.

 

Tokom 1981. godine, preuzimanjem General Portland Inc-a, Lafarge je postao jedan od najvećih proizvođača cementa u Severnoj Americi. Lafarge se još više proširio na međunarodnom nivou kupovinom Blue Circle Industries-a 2001. godine i počeo sa širenjem u mediteranskom slivu, istočnoj evropi, Bliskom istoku i Aziji. 

 

Lafarge radi sa agregatima i betonom u 29 zemalja. Proizvodni kapaciteti su znatno porasli 1997. godine po preuzimanju kompanije Redland plc, jednog od najvećih tadašnjih proizvođača agregata i betona.

 

Lafarge je prvi put stupio na tržište gipsanih proizvoda 1931. godine i, sa poslovanjem u 28 zemalja, sada je treći proizvođač gipsanih ploča u svetu. 

 

U februaru 2007. godine, kompanija je prodala svoje poslovanje u oblasti krovnih pokrivača, koje je bilo deo Redland plc-a.

Kratak pregled istorije grupe Lafarge

1833

Početak operacija u francuskoj.

 

1864

Lafarge isporučuje 110.000 tona krečnjaka za izgradnju Suceckog kanala.

 

1931

Lafarge stupa na tržište gipsa.

 

1956

Lafarge gradi svoju prvu cementaru u Ričmondu, Kanada.

 

1981

Preuzimanje kompanije General Portland Inc.

 

1994

Lafarge stupa an kinesko tržište formiranjem zajedničkog poduhvata u cementu.

 

1997

Preuzimanje kompanije Redland plc.

 

2001

Preuzimanje of Blue Circle Industries plc-a.

 

2007

Prodaja divizije krovnih pokrivača Lafarge-a.

 

2008

Preuzimanje Orascom Cement-a.