Naši prioriteti

 

Zaštita i stalna unapređenja životne sredine, stvaranje uslova za bezbedno i zdravo radno okruženje kako naših zaposlenih tako i svih saradnika i partnera, doprinos ekonomskom razvoju zajednice u kojoj poslujemo - ukratko to su prioriteti koji su u osnovi svih naših aktivnosti.

 

Bezbednost i zdravlje

 

Cilj koji smo sebi postavili je rad bez povreda i bez profesionalnih bolesti. Postavili smo jasne zadatke u dostizanju cilja kroz: 

 • Primene Standarda i Preporuka Grupe
 • Razvoj svesti o značaju ove teme i promeni ponašanja zaposlenih
 • Integrisan  sistem uključivanja Izvođača radova 

 

Ostvareni rezultati:

 • 5 godina rada bez povrede za izvođače radova
 • 2 godine rada bez povrede za zaposlene Lafarge BFC

 

Članstvo u Klubu najbezbednijih fabrika Grupe

Health&Safety Excellence Club

 

Lafarge BFC je od 2008. član „Health&Safety Excellence Club-a" Grupe, tj. kluba najboljih fabrika cementa u pogledu bezbednosti i zdravlja na radu. Verifikacija članstva - ulazak i izlazak iz kluba, sprovodi se jednom godišnje, a kriterijumi za ulazak u klub su izuzetno strogi. Pored detaljno propisanih kvantitativnih kriterijuma potrebno je da fabrika dobije i  „ocenu zrelosti”.  Trenutno je 30% fabrika u Grupi obezbedilo članstvo u klubu najbezbednijih.

 

Mesec bezbednosti i zdravlja

 

U sklopu kontinuirane edukacije Lafarge jednom godišnje organizuje manifestaciju „Mesec bezbednosti i zdravlja”, koji će se ove godine održati od 15. maja do 15. juna  na 3.000 lokacija na kojima se nalaze fabrike, gradilišta i ostale lokacije Grupe. Ove aktivnosti treba da  doprinesu podizanju svesti  na temu zdravlja i bezbednosti zaposlenih, njihovih porodica, izvođača radova sa kojima sarađuju  i lokalnih zajednica u kojima poslujemo.

 

Zdravlje, pre svega 

 

 Lafarge Grupa je kreirala svoju internu Strategiju za zdravlje koja se bazira na tri osnovna stuba:

 • PREVENCIJA, koristeći procenu i kontrolu rizika, na način da se osigura zdravlje svih naših zaposlenih u odnosu na radno mesto odnosno posao koji obavljaju.
 • REINTEGRACIJA zaposlenih, koristeći adekvatnu pomoć, posle bolesti i što lakši povratak na posao bilo posle povrede ili posle bolesti.
 • PROMOCIJA zdravlja, kroz edukaciju, lekarske preglede i kroz saradnju sa lokalnom zajednicom (Institutima za zdravlje, klinikama itd).

 

U sklopu ove strategije organizovali  smo brojne akcije i inicijative koje su pokrenute u pravcu očuvanja zdravlja naših zaposlenih. Od preventivnih lekarskih pregleda, preko različitih predavanja i kampanja, do stvaranja „Prvog Tima” u fabrici i uspostavljanja Akta o proceni rizika, radili smo na tome da se osvesti važnost brige o zdravlju. To ćemo nastaviti i u narednom periodu, kroz rad na formalizovanijem pristupu očuvanju i brizi za zdravlje.
Zaštita životne sredine

Cilj nam je zdrava životna sredina, efikasnije korišćenje energije i prirodnih resursa, minimizovanje štetnih emisija u vazduh i vodu. U pravcu ostvarenja ovih ciljeva:

 

 • odgovorno koristimo resurse
 • smanjili smo  emisiju štetnih gasova za 25% po toni cementa u poslednjih pet godina
 • edukujemo naše zaposlene u pogledu zaštite okoline
 • iniciramo i učestvujemo u akcijama za očuvanje životne sredine

Savetnička komisija o biodiverzitetu

Ova komisija je formirana 2006. godine da bi savetovala Lafarge o strategiji očuvanja biodiverziteta. Grupa ima 8 članova (6 nezavisnih i 2 iz Lafarge-a) i sastaje se dva puta godišnje da predstavi svoja mišljenja i preporuke.

Održiva gradnja

Za Lafarge održiva gradnja znači smanjenje uticaja građevinskih materijala na životnu sredinu u najvećoj mogućoj meri, uz zadržavanje komfora za stanare građevine. Kao svetski lider u svojoj oblasti poslovanja, i kao društveno odgovorna kompanija koja poštuje principe održive gradnje Lafarge aktivno učestvuje u radu brojnih nacionalnih saveta Zelene Gradnje.

 

U oktobru 2011. pristupili smo nacionalnom Savetu Zelene Gradnje Srbije. Naša kompanija je zauzela jasan stav u ovoj oblasti i aktivno prati i unapređuje trendove u građevinarstvu koji minimizuju emisije ugljen-dioksida i smanjuju potrošnju prirodnih resursa - vode i energije.

 

Da bi to ostvarili,  blisko sarađujemo sa različitim partnerima: arhitektama, istraživačima proizvođačima cementa, internacionalnim kompanijama,itd.

Održiva gradnja

Cilj održive gradnje je smanjenje uticaja građevina na životnu sredinu i povećanje njihovog kvaliteta u pogledu estetike, održivosti, izdržljivosti i snage. Tehnike održive gradnje se primenjuju tokom čitavog životnog veka zgrade, od izbora početnih materijala do rušenja i reciklaže.

 

 

 

Društveno odgovorno poslovanje

Etično i transparentno poslovanje, poštovanje naših zaposlenih i njihovih prava, unapređenje usluga koje pružamo kupcima i stalna podrška zajednici u kojoj poslujemo osnovni su elementi naše strategije društveno odgovornog poslovanja. Naše odgovorno poslovanje zasnovano je na brizi o ljudima i sredini koja nas okružuje.

 

Društvena zajednica

 

 • pružamo podršku inicijativama na lokalnom nivou
 • doprinosimo razvoju infrastrukture, zdravlja, sporta, očuvanju tradicije i kulture
 • učestvujemo u životu lokalne zajednice