Javne konsultacije – nacrt Zakona o odgovornosti za štetu prema životnoj sredini

Beočin, 23.10.2019.

Fabrika cementa Lafarge Srbija bila je domaćin javnih konsultacija o nacrtu Zakona o odgovornosti za štetu prema životnoj sredini, održanih u organizaciji Ministarstva zaštite životne sredine, Misije OEBS-a u Srbiji i ARHUS centra Novi Sad.

Cilj konsultacija je upoznavanje šire javnosti sa predmetom i ciljem novog Zakona i uključivanje zainteresovanih strana u javnu raspravu, proces donošenja ekološke regulative. Učesnici javnih konsultacija naglasili su izuzetnu važnost ovog Zakona i ukazali na problematiku i izazove vezane za njegovu primenu u praksi.

Pozdravljajući učesnike sastanka, direktor Lafarge Srbija, Dimitrije Knjeginjić je istakao : „Drago nam je što smo domaćini jednog ovakvog sastanka, želimo da budemo na izvoru informacija, da razmenjujemo naša znanja i iskustva i da saslušamo različite segmente društva, vladin, nevladin sektor i pojedince, da razgovaramo na ovu temu, da vidimo kako različiti segmenti društva o njoj razmišljaju i kako se možemo prilagoditi promenama u društvu. Dosadašnje iskustvo je potvrdilo da samo zajedničkim radom, ukoliko uvažavamo i „čujemo“ jedni druge možemo napred. Stoga je za nas saradnja sa vama od ključnog značaja. Imamo ambiciozne ciljeve i radimo mnogo na smanjenju emisije ugljen dioksida. Pre mesec dana pokrenuli smo novu tehnološku liniju koja je direktno u funkciji smanjenja emisija ugljen dioksida i koja će doprineti redukciji od 20.000 tona godišnje a koja će nam pružiti šansu da i dalje radimo na ovom polju i da koristimo goriva koja su značajno bolja u pogledu emisije CO2 u odnosu na neka koja sada koristimo. Danas u Srbiji imao "najzeleniji cement", to mogu slobodno da kažem, to je cement sa najmanjom emisijom CO2 po toni. Na godišnjem nivou zbrinemo oko 200 hiljada tona materijala koji su nusproizvod različitih industrija, što je doprinos očuvanju prirodnih resursa. Kao društvo, definitivno smo mogli i možemo više i nadamo se da će se to promeniti u budućnosti.“

Prisutnima se obratio državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine, Branislav Blažić, koji je istakao da je istim povodom planirano održavanje još tri konsultacije, u Nišu, Kragujevcu i Subotici, kao i da je Zakon potreban radi realizacije premise „zagađivač plaća“. Učesnici su imali priliku da obiđu fabrički kompleks Lafarge Srbija i da se upoznaju sa već uspostavljenim sistemom integrisanih mera za sprečavanje i kontrolu zagađenja uzrokovanog procesom proizvodnje cementa.