PRVA EKO-EPD DEKLARACIJA ZA LAFARGE BETON

UVODIMO NOVU KULTURU ODRŽIVE GRADNJE

Sa ponosom saopštavamo sjajne zelene vesti iz kompanije Lafarge Srbija!
Prvi put u Srbiji, Lafarge beton dobio zvaničnu deklaraciju o zaštiti životne sredine (EPD)!

Potpuno posvećeni dekarbonizaciji gradnje pokrenuli smo opsežnu studiju o uticaju na životnu sredinu Lafarge betona od strane Tehničkog instituta za konstrukciju iz Praga čiji je rezultat deklaracija proizvoda o zaštiti životne sredine. Opšti cilj EPD-a je da na osnovu proverljivih i tačnih informacija pruži uvid u proizvode koji imaju manji negativan uticaj na životnu sredinu i zato se posmatra kao dokaz održivog proizvoda.

Betoni kompanije Lafarge Srbija direktno doprinose dekarbonizaciji gradnje zahvaljujući inovativnim recepturama ECOPact brenda, koje omogućavaju smanjenje emisija ugljen-dioksida i do čak 50% po proizvedenom kubnom metru betona. ECOPact betoni su po svojim fizičko-mehaničkim svojstvima (čvrstoća, vodonepropustljivost i otpornost) uporedivi ili čak napredniji u odnosu na standardne betone, dok su svojstva svežeg ECOPact-a (homogenost, ugradljivost, kohezija, stabilnost i obradivost) u istom rangu sa konvencionalnim betonima. Pogodni su za sve armirano-betonske elemente, dok se sam proces proizvodnje, isporuke i ugradnje „zelenih“ betona ne razlikuje od uobičajenog. S obzirom na predviđanja prema kojima će godišnja svetska proizvodnja betona sa sadašnjih 4,5 milijarde tona porasti na čak 5,5 milijardi do sredine XXI veka, „zeleni“ betoni opravdano reprezentuju budućnost u građevinskoj industriji i igraće jednu od najvažnijih uloga u tranziciji ka izgradnji uz nultu emisiju CO2.

"Pitanje zaštite životne sredine i uticaja na klimatske promene jedno je od najvažnijih strateških pitanja za našu kompaniju. Uložili smo velike napore u razvoj ECOPact “zelenog” betona čijom se primenom značajno umanjuju emisije CO₂ u atmosferu. Prvi EPD sertifikat u Srbiji za zelene betone je značajna potvrda na putu ka dekarbonizaciji gradnje, jer krajnje transparento dokazuje da smo u prilici da zvanično uvedemo novu kulturu održive gradnje u Srbiji. Zahvaljujući ovom sertifikatu, naši poslovni partneri su u prilici da budu korak bliži renomiranim sertifikatima poput LEED, BREEAM, GreenStar, DGNB, WELL i EDGE. Pored toga investitorima se pruža i mogućnost olakšanog pristupa “zelenim fondovima” za finansiranje, umanjenje troškova koji se očekuju nakon uvođenja taksi na emisije gasova sa efektom staklene bašte, ali i unapređenje imidža kompanije kao društveno odgovornog preduzeća. Ambicija kompanije Lafarge Srbija je potpuna dekarbonizacija do 2050. godine. Svesni smo pionirske uloge koju imamo u okviru naše industrijske grane u Srbiji, kao pokretačke snage koja podstiče i naše partnere i sve druge učesnike da se uključe u ovaj proces, jer promene koje svi očekujemo možemo doneti samo zajedničkim radom,“ ocenio je Vitor Antić, menadžer za RMX segment poslovanja.

Deklaracija proizvoda o zaštiti životne sredine definisana je od strane Međunarodne organizacije za standardizaciju u svrhu ocene uticaja proizvoda na životnu sredinu tokom celog životnog ciklusa, mereći ih prema standardizovanim metodama LCA (Life Cycle Assessment – Procena životnog ciklusa). Koncept EPD-a je zasnovan na standardu ISO 14025, koji utvrđuje principe i procedure za deklaraciju o zaštiti životne sredine tipa III, a rezultira međunarodno priznatom eko-deklaracijom.

Podsećanja radi, pored prvog EPD sertifikata za beton u Srbiji, kompanija Lafarge Srbija je 2021. godine dobila EPD sertifikat za cement, čime potvrđujemo istrajnost i posvećenost dekarbonizaciji gradnje i što većem smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu. Udruženi gradimo održivi napredak za ljude i planetu.