Novosti

Novi proizvodi za novu kulturu gradnje – BEOUNO
 

Kompanija Lafage potpuno je posvećena razvoju novih proizvodnih rešenja sa smanjenom emisijom ugljen-dioksida, koja će potpuno zadovoljiti sve zahteve građevinske industrije. Udruženi u misiji da gradimo napredak za ljude i planetu veoma smo ponosni na naš novi proizvod, kojim uvodimo novu kulturu održive gradnje.

Radi se o jedinstvenom rešenju za sve zahteve koje moderna građevinska industrija traži od cementa.

To je portland-kompozitni cement niske toplote hidratacije sa mešanim dodatkom granulisane zgure i letećeg pepela ili jednom rečju i novim imenom BEOUNO.

Svaka tona, proizvedenog cementa BEOUNO, oslobađa i do 30% manje CO2 nego drugi do sada korišteni cementi. Na taj način, štitimo planetu i dajemo doprinos u smanjenju globalne emisije CO2, što je ujedno i misija naše Holcim grupe.

Kolege Damir Čjepa, Menadžer za tehničku podršku i ključne kupce, i Slobodan Zorić, Menadžer prodaje za industrijske kupce i razvoj CO₂ rešenja, u videu su bliže predstavili BEOUNO.

HOLCIM AWARDS 2023 – START!
 

Počinje najprestižnije takmičenje u projektovanju održive budućnosti!

Kako vi vidite inovativnu održivu gradnju i arhitektonska rešenja budućnosti za našu planetu?

Jos jednom pozivamo sve arhitekte, urbaniste i inženjere da se prijave za takmičenje u održivom dizajnu!

Nagrada od 1 milion USD spremna je da oživi najbolja inovativna rešenja!

Verujemo u talenat i neverovatan potencijal kako bismo zajedno kreirali održiv napredak za ljude i planetu.

Rok za podnošenje prijava: 30. mart!

Sustainability is our reality!

Sve informacije o takmičenju i prijave na: https://lnkd.in/depeH9Q6.

Gostovanje direktora kompanije Lafarge BFC na televiziji KANAL 9
 

Prošle nedelje, 3. februara 2023. godine, direktor beočinske fabrike cementa, Dimitrije Knjeginjić, gostovao je u emisiji „Otvoreni ekran“ na novosadskoj televiziji KANAL 9. Direktor je govorio o doprinosu zaštiti životne sredine, sprovođenju zelene agende u kompaniji Lafarge, značaju cementne industrije u zbrinjavanju otpada, ali isto tako i o mnogim drugim važnim temama.

U želji da gradimo mostove međusobnog razumevanja, a svesni odgovornosti koju imamo prema zajednici u kojoj poslujemo skoro 2 veka, direktor kompanije Lafarge Srbija, Dimitrije Knjeginjic, pojašnjava značaj cementne peći, uslove sagorevanja i bliže dočarava tehnološke procese u samoj peći uz osvrt na emisije gasova u cementari.

„Zahvaljujući najsavremenijim vrećastim filterima i tehnološkim linijama za prečišćavanje dimnih gasova sve emisije cementare su drastično ispod propisanih dozvoljenih vrednosti. Dakle, sagorevanje u uslovima koje nudi cementna peć u odnosu na sagorevanje na otvorenom je daleko bezbednije za našu planetu.

Dokaz da cementara ne utiče na kvalitet vazduha je i činjenica da je vazduh u Beočinu istog kvaliteta čak i kada cementara vrši remont tj. kada je u fazi zastoja. To je period januar-mart, tada su individualna ložišta aktivna, i samim tim je vazduh narušenog kvaliteta iako je cementara u zastoju u tom periodu. “ – istakao je Dimitrije Knjeginjić, direktor Lafarge BFC.

U Srbiji premijerno lansiran prvi beton sa čak 50% manje CO2 - ECOPact PRIME
 

Potpuno posvećeni razvoju inovativnih rešenja, KOMPANIJA Lafarge BFC je razvila prvi zeleni beton u Srbiji - ECOPact beton, sa 30% umanjenim uticajem CO2 u odnosu na klasične betone. A danas, sa ponosom pokrećemo liniju revolucionarnog ECOPact PRIME, betona koji ima čak 50% manji ugljenični otisak.

U Srbiji je od 2021. godine uveliko zaživela primena standardnog ECOPact betona, a linija ECOPact PRIME se prvi put u Srbiji koristi u izgradnji stambenog kompleksa Zelena Avenija u Zemunu. Ponosni smo na činjenicu da je Lafarge beton među prvima u Evropi lansirao niskougljenični beton i na taj način drastično doprineo smanjenju uticaja građevinskog sektora na ekologiju.

Svakodnevno smo posvećeni razvoju inovativnih rešenja, jer želimo da gradimo napredak za ljude i planetu.

PRIČE IZ PROIZVODNJE
 

Počela je sezona velikih radova na održavanju postrojenja u različitim sektorima fabrike i priprema za novu proizvodnu sezonu!

Kolega Igor Mićić, menadžer za održavanje i investicije, osvrće se na najvažnije radove na početku ovogodišnjeg remonta, ističući značaj dobre pripreme i komunikacije, sa ciljem maksimalne bezbednosti za sve učesnike u ovim zahtevnim radovima.

Konkretno, priprema postrojenja obuhvata mašinske radove, radove na elektro-opremi i instalacijama, radove na zameni i ugradnji vatrostalnog materijala u peći i na predgrejaču kao i rad na sistemima automatskog upravljanja i IT infrastrukture.

Svi oni poslovi, koji zahtevaju ozbiljnu pripremu i veliku investiciju, obavljaju se upravo sada. Radi se na kritičnoj opremi i obavljaju se ozbiljne popravke kako bi svi sistemi bili dostupni za planirani obim proizvodnje nakon starta proizvodne kampanje.

Ponosni na tim, zajedno gradimo napredak za ljude i planetu!

HOLCIM AWARDS 2023
 

Najavljujemo jedno od najznačajnijih takmičenja naše Holcim grupe “Holcim Awards 2023”!
Pozivamo arhitekte, urbaniste i inženjere da se prijave za takmičenje u održivom dizajnu!
Kako vi vidite održivu gradnju i arhitektonska rešenja budućnosti za našu planetu?
Nagrada od 1 milion USD spremna je da oživi najbolja održiva rešenja!

Verujemo u talenat i neverovatan potencijal naše građevinske zajednice da zajedno kreiramo održiv napredak za ljude i planetu!

Start: 6. februar!

Detaljne informacije pronađite ovde:
https://lnkd.in/depeH9Q6

DONACIJA KAMIONA ZA ODVOZ KOMUNALNOG OTPADA OPŠTINI BEOČIN
 

Decenijama se trudimo da budemo pouzdan partner lokalnoj samoupravi.
Negujući dobrosusedske odnose, želimo da započnemo i novu 2023. godinu.
Sa velikim zadovoljstvom smo danas, 11. januara, uručili donaciju Javnom komunalnom preduzeću opštine Beočin u vrednosti od 200.000,00 €. Kompanija Lafarge je donirala JKP Beočin kamion za prevoz komunalnog otpada u vrednosti od 140.000,00 € kao i 2000 kanti za komunalni otpad u vrednosti od 60.000,00 €.
Verujemo da je ovo samo jedna u nizu od donacija kojom je kompanija „Lafarge BFC“ još jednom pokazala društvenu odgovornost prema lokalnoj zajednici i radujemo se nastavku uspešne, dugoročne saradnje.

CIRKULARNA EKONOMIJA U CEMENTNOJ INDUSTRIJI SRBIJE
 

Prenosimo vam važne poruke generalnog direktora Lafarge Srbija, Dimitrija Knjeginjića, sa poslednje Look Up konferencije, održane na Kopaoniku 7.decembra.

Danas fabrike cementa u Srbiji godišnje iskoriste više od 100.000 tona pepela iz termoelektrana, više od 100.000 tona otpadne troske iz procesa proizvodnje čelika i više od 50.000 tona gipsa iz procesa odsumporavanja gasova od sagorevanja uglja. Pri tome, u ovom procesu proizvodnje, nema generisanja otpada.
Ponovna upotreba materijala koji su završili svoj „životni ciklus” i što manje korišćenje novih resursa, predstavljaju osnovni izvor ekonomskog rasta.
Zeleni portfolio je fabriku cementa u Beočinu plasirao među vodeće u Holcim grupi.
Nedostupna alternativna goriva i alternativne sirovine, primorala su proizvođače cementa da svoje resurse usmere ka razvoju širokog asortimana proizvoda sa 30 - 50 % manjom emisijom CO2.

Upotrebom alternativnih goriva - goriva dobijenih iz otpada: ↓ smanjena emisija CO2 ↓ smanjena potrošnja prirodnih resursa - neobnovljivih izvora energije ↓ drastično smanjenje količina otpada koji se odlaže na deponije

ZAŠTO u Srbiji alternativna goriva nisu dostupna?
ZAŠTO u Srbiji javnost nema informacija o značaju i doprinosima alternativnih goriva?
ZAŠTO se u Srbiji ne promovišu dobre prakse koje život znače?
Veliki izazovi su pred cementnom industrijom, a rešenja postoje.

Verujemo u bolju budućnost za ljude i planetu i nadamo se dobroj saradnji državnih institucija i privrede!

OSTVAREN INDEKS TAČNOSTI ANALIZA (LAI) 100%
 

U međulaboratorijskom poređenju za 2022. godinu učestvovalo je 150 učesnika iz 50 zemalja.
Rađena su ispitivanja svih parametara cementa: fizičko-mehaničkih osobina, hemijskog i minerološkog sastava.
Svi naši parametri su 100% u targetu, i sa ovim rezultatima nastavljamo lepu tradiciju koja drži našu laboratoriju u samom vrhu Holcim grupe od 2008 godine.

Uspeh čine ljudi, a mi smo ponosni na naš tim!

KOMPANIJA LAFARGE SRBIJA DONIRA CT SKENER OPŠTOJ BOLNICI SREMSKA MITROVICA
 

Podrška zdravstvenim ustanovama jedan je od temelja društveno odgovornog poslovanja kompanije Lafarge Srbija.
Nadamo se da će CT skener najnovije generacije, za čiju nabavku je juče u Sremskoj Mitrovici potpisan ugovor, doprineti da građani Srema imaju još bolje uslove za lečenje, kroz bržu i precizniju dijagnostiku.
Istovremeno, to je i način da iskažemo zahvalnost lekarima i svim zdravstvenim radnicima na izuzetnom angažovanju u prethodnom periodu. Epidemija sa kojom smo se borili tokom prethodne dve godine pokazala je koliki je značaj solidarnosti, a mi ćemo i u narednom periodu, kao i do sada, nastaviti sa snažnom podrškom zajednici.

VRTIĆ U SKLOPU FABRIKE CEMENTA
 

Već decenijama sa posebnom pažnjom Lafarge BFC osluškuje potrebe lokalne zajednice i trudi se da da svoj doprinos!

Mnogo toga smo do sada uradili, rezultati su prisutni, ali postoji jedan posebno drag i važan projekat koji bismo voleli da naglasimo jer se radi o našoj deci koja predstavljaju budućnost.

Predškolska ustanova „Ljuba Stanković“ iz Beočina je tokom ove godine započela veliki projekat, rekostrukciju postojećeg objekta, a naša kompanija je prepoznala priliku da pruži svu potrebnu pomoć vrtiću pri realizaciji ovog projekta. Iz tog razloga, Lafarge BFC, je ustupila na korištenje 700 m2 svojih prostorija svim mališanima (uzrasta od 3 do 6 godina) i zaposlenima.

Prostorije smo preuredili, prilagodili potrebama čak 160 mališana i oplemenili didaktičkim sredstvima kako bi se svi osećali prijatno i kako bi vrtić nesmetano nastavio sa svojim radom.

Sa ponosom možemo da kažemo da je ovo jedan od projekata na koji smo posebno ponosni jer deca jesu ukras sveta, a mi smo srećni što su deca i pravi ukras našeg tima jer je istinska radost videti i čuti njihove osmehe u krugu fabrike!

PAKETIĆI ZA ĐAKE PRVAKE!
 

Tradicionalno, kao i prethodnih 20 godina, naša kompanija je i ove godine novogodišnjim paketićima obradovala đake prvake sa teritorije naše opštine.

U petak, 23. decembra, u Domu kulture u Beočinu je održana priredba kojoj su prisustvovali učenici prvog razreda Osnovne škole „Jovan Grčić Milenko“ iz Beočina, zajedno sa svojim učiteljicama, učiteljima i direktorom škole.

U prazničnoj atmosferi, deca su uživala i u predstavi pod nazivom „Najbolja nova godina“.

Svoj našoj deci smo poželeli na prvom mestu da ostanu zdravi, nasmejani i veseli!

Radujemo se novim prilikama za druženje u godini koja je pred nama!

LOOK UP konferencija
 

Dimitrije Knjeginjic, direktor Lafarge Srbija, učestvuje na Look Up Konferenciji, regionalnom stručnom skupu o ekologiji, energetici i zaštiti životne sredine. Lafarge Srbija je posvećena ubrzanju prelaska na cirkularnu ekonomiju i primeni najnovijih rešenja za dekarbonizaciju gradnje, razvoj niskougljeničnih materijala i rešenja kako bismo doprineli rešavanju nekih od najvećih izazova i da bismo ostvarili pozitivan uticaj u oblastima gde je to zaista važno!
To je razlog zbog koga smo učesnici Konferencije.
Pogledajte zašto je ova tema veoma važna!

IZGRADNJA AUTOPUTA SURČIN - NOVI BEOGRAD
 

Proizvodnja i isporuka betona predstavlja svojevrstan izazov posebno kada su u pitanju robusnost i trajnost konstruktivnih elemenata za infrastrukturne projekte.

Vrhunac proizvodnje i kontrole kvaliteta betona na betonskoj bazi je proizvodnja i isporuka betona za elemente koji se liju na licu mesta, zbog zahteva specifičnog granulometrijskog sastava i strogih granica sleganja betona na samom gradilištu.

Upravo na projektu izgradnje autoputa Surčin - Novi Beograd, Lafarge isporučuje beton u izuzetno kontrolisanim uslovima, kako bi zadovoljio kriterijum kvaliteta u kontinualnom livenju masovnih betonskih ivičnjaka za autoput, umanjujući vreme ugradnje i potrebnu radnu snagu.

REMHUB2022 konferencija
 

O značaju zelene gradnje, zelenoj tranziciji i prevazilaženju energetske krize bilo je reči na REMHUB2022 Konferenciji (Real Estate Magazin), 30. novembra, u hotelu Hyatt u Beogradu. Vitor Antic, menadžer za betone, predstavio je naš zeleni beton EcoPact, ističući značaj njegove primene u zelenoj tranziciji Srbije.

Održiva gradnja iz ugla direktora za region EMEA
 

Zelena, održiva gradnja uz konstantnu težnju za smanjenjem CO2 emisije je naš put u budućnost.

O održivoj gradnji iz naše prespektive, pročitajte u članku Miljan Gutovic, direktora za region EMEA!

DECA U POSETI!
 

U petak, 25.11.2022. godine, deca iz predškolske ustanove „Ljuba Stanković“ iz Beočina su posetila našu fabriku cementa.

U okviru posete predškolci su imali priliku da obiđu fabriku, da upoznaju naše zaposlene i da ih posete na njihovim radnim mestima kao i da nauče nešto o cementu, kako se on pravi i za šta se koristi. Nakon obilaska, deca su kroz igru i druženje učestvovala u edukativnoj radionici na temu bezbednosti u saobraćaju.

Kako su, zbog rekonstrukcije objekta u kojoj se nalazi vrtić, mališani ove godine smešteni u prostorije koje im je ustupila fabrika, osim želje da im obezbedimo sve potrebne uslove, želimo takođe i da im pružimo mogućnost da nauče nešto novo. Osmesi na licima svih naših zaposlenih govore i o tome koliko je za sve nas taj dan bio poseban i lep jer smo svi uživali u druženju sa decom.
Radujemo se budućim zajedničkim projektima i druženjima sa našim drugarima iz predškolske ustanove „Ljuba Stanković“!

Deca iz Beočina u kampu Vanja Grbić

Kamp nije u svrsi sporta već je sport u svrsi dečijeg zdravlja, razvoja i sazrevanja !
 

Beočin- 5.8.2022

Ovo je moto odbojkaškog kampa za decu koji organizuje naš proslavljeni reprezentativac i jedno od najzvučnijih imena svetske odbojke, Vanja Grbić, gde su, uz našu podršku ove godine učestvovala i deca iz Beočina.

Srećni smo što smo pomogli da među učesnicima kampa bude i desetoro dece iz Beočina, učenika osnovne škole Jovan Grčić Milenko, kojima je ovo bila nagrada za zalaganje tokom školske godine i prilika da uživaju u druženju sa vrhunskim sportistima, nauče nešto novo i upoznaju nove prijatelje.

Deca iz Beočina su boravila u kampu u peridu od 23- 30. jula, a brojne poruka koje smo dobili od roditelja dece i predstavnika škole, govore o tome su utisci izuzetno dobri, a deca prezadovoljna.

Dragan Mitić, direktor osnovne škole Jovan Grčić Milenko: „Hvala kompaniji Lafarge što ste omogućili da naši najbolji učenici borave u kampu Vanje Grbića i tako u praksi vide i shvate da se rad i trud isplate, pa da nastave tako, na radost svojih porodica, svoga grada i vas koji nam u tome pomažete“

Ovogodišnji letnji kamp održan je u Valjevu. Učesnici kampa bila su deca iz preko 30 zemalja, a od 25. juna do 6. avgusta kroz kamp je, u šest smena, prošlo 800 dece! Sa decom je tokom trajanja kampa radilo oko 80 trenera iz Srbije i inostranstva, a pored rada na odbojkaškim elementima, bila je zastupljena i šira edukacija dece sa ciljem usmeravanja na fizičke aktivnosti za pravilan razvoj. Svi sadržaji su bili izuzetno zanimljivi, aktuelni i prilagođeni uzrastu dece.

Podrška mladima kroz događaje u kojima se promovišu sport i zdrav život, takmičarski duh i fer-plej su kvaliteti koje Lafarge neguje i u svom poslovanju. Drago nam je što smo ulepšali rasput deci iz Beočina i verujemo da će lepe utiske iz kampa još dugo pamtiti.

Monodrama „Knjiga o Milutinu“
 

Beočin- utorak 21.06.2022.

Biblioteka u Beočinu obeležava 120 godina rada. Zvanično je osnovana 1902. godine kao Čitaonica radnika i nameštenika Beoočinske fabrike cementa i bila je smeštena u prostorijama sadašnjeg Udruženja penzionera - Kantini, preko puta glavnog ulaza u fabriku. Danas radi u prostoru Kulturnog centra opštine Beočin i nosi naziv Jovan Grčić Milenko.

Važan jubilej biblioteke biće obeležen različitim aktivnostima koje imaju za cilj promociju čitanja, a centralni  kulturni događaj, čiji pokrovitelj je Lafarge Srbija, održaće se  u utorak,21.juna sa početkom u 20 sati, kada će beočinska publika imati  priliku da u Domu kulture pogleda monodramu „Zvezdara teatra“ iz Beograda „ Knjiga o Milutinu“ u izvođenju glumca Nenada Jezdića a u režiji Egona Savina.

„Knjiga o Milutinu“ je najtiražniji posleratni roman srpske književnosti, a lik šumadijskog seljaka Milutina jedan od najzanimljivijih i umetnički najuspelijih likova srpske književnosti 20.veka. Roman izražava snažan antiratni stav a  delo je autora Slobodana Danka Popovića.

Lafarge učesnik Kongresa o putevima

 

Beograd, 2-3 jun 2022.

Tokom dvodnevnog rada, glavne teme 4. Kongresa o putevima su: planiranje i projektovanje, nove tehnologije, upravljanje, građenje i održavanje puteva, efikasnost i bezbednost saobraćaja na putevima, održivi razvoj i zaštita životne sredine.

Naši predstavnici na Kongresu bile su naše kolege Vitor Antić, Menadžeru za betone, visokogradnju i infrastrukturu, i Aleksandar Đorđevićć, Specijalista za veziva i stabilizaciju. Obraćajući se učesnicima Kongresa Vitor je istakao:

„ Prvi smo u Srbiji tržištu ponudili zelene materijale i veoma sam ponosan na transformaciju u našem proizvodnom portfoliu u pravcu proizvodnje “zelenog” cementa i betona, kao i tehničkih rešenja za infrastrukturu. Putevi spajaju ljude i regione  i doprinose razvoju ekonomije, a Kongres je definitivno jedan od pokretača razmena ideja i novih praksi, koje će pored održivosti i dugotrajnosti građevinskih konstrukcija, baciti novo svetlo na građevinski sektor u smeru korišćenja ekoloških materijala, zarad odgovornosti prema generacijama koje dolaze“  istakao je Vitor.

Kongres je otvorio Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i najavio da će u Srbiji biti izgrađeno ukupno 16 novih auto-puteva i brzih saobraćajnica. Istakao  je da je od poslednjeg Kongresa o putevima koji je održan 2018. godine urađen ogroman posao u razvoju putne infrastrukture, te da je u poslednjih 10 godina izgrađeno blizu 400 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, čime stajemo rame uz rame sa razvijenim zemljama Zapadne Evrope.

B2B sastanak za arhitekte
 

U organizaciji časopisa Arhitekta, uz saradnju i podršku Privredne komore Srbije, 10. marta 2022. održan je B2B događaj namenjen arhitektama. Skupu kom je prisustvalo 60 arhitekata projektanata, kompanija Lafarge Srbia predstavila je svoj „zeleni“ portfolio i paletu inovativnih betona. Predstavnici kompanije Lafarge Srbija,Vitor Antić, Nenad Šipka i Damir Ćjepa, upoznali su učesnike skupa sa specifičnim karakteristikama naših inovativnih betona specijalizovanih za određene namene kao i sa njihovom primenom. Predstavljeni su betoni Ultra Serije, Agilia i Hydromedia. Nezaobilazna tema na skupovima ovog tipa je vezana za doprinos borbi protiv klimatskih promena, pa je naša strategija dekarbonizacija privukla veliku pažnju. Predstavili smo naš ECO portfolio - ECOPlanet zeleni cement, ECOPact zeleni beton i zelena infrastrukturna veziva koji su projektovani upravo za sa ciljem da podrže principe održive gradnje. Skup je bio prilika da se stručnjaci iz raznih oblasti povežu i razmene znanja i iskustva što je neophodno za uspešnu realizaciju projekata na kojima zajedno radimo.

Javne konsultacije – nacrt Zakona o odgovornosti za štetu prema životnoj sredini

 

Beočin, 23.10.2019.

Fabrika cementa Lafarge Srbija bila je domaćin javnih konsultacija o nacrtu Zakona o odgovornosti za štetu prema životnoj sredini, održanih u organizaciji Ministarstva zaštite životne sredine, Misije OEBS-a u Srbiji i ARHUS centra Novi Sad.

Cilj konsultacija je upoznavanje šire javnosti sa predmetom i ciljem novog Zakona i uključivanje zainteresovanih strana u javnu raspravu, proces donošenja ekološke regulative. Učesnici javnih konsultacija naglasili su izuzetnu važnost ovog Zakona i ukazali na problematiku i izazove vezane za njegovu primenu u praksi.

Pozdravljajući učesnike sastanka, direktor Lafarge Srbija, Dimitrije Knjeginjić je istakao : „Drago nam je što smo domaćini jednog ovakvog sastanka, želimo da budemo na izvoru informacija, da razmenjujemo naša znanja i iskustva i da saslušamo različite segmente društva, vladin, nevladin sektor i pojedince, da razgovaramo na ovu temu, da vidimo kako različiti segmenti društva o njoj razmišljaju i kako se možemo prilagoditi promenama u društvu. Dosadašnje iskustvo je potvrdilo da samo zajedničkim radom, ukoliko uvažavamo i „čujemo“ jedni druge možemo napred. Stoga je za nas saradnja sa vama od ključnog značaja. Imamo ambiciozne ciljeve i radimo mnogo na smanjenju emisije ugljen dioksida. Pre mesec dana pokrenuli smo novu tehnološku liniju koja je direktno u funkciji smanjenja emisija ugljen dioksida i koja će doprineti redukciji od 20.000 tona godišnje a koja će nam pružiti šansu da i dalje radimo na ovom polju i da koristimo goriva koja su značajno bolja u pogledu emisije CO2 u odnosu na neka koja sada koristimo. Danas u Srbiji imao "najzeleniji cement", to mogu slobodno da kažem, to je cement sa najmanjom emisijom CO2 po toni. Na godišnjem nivou zbrinemo oko 200 hiljada tona materijala koji su nusproizvod različitih industrija, što je doprinos očuvanju prirodnih resursa. Kao društvo, definitivno smo mogli i možemo više i nadamo se da će se to promeniti u budućnosti.“

Prisutnima se obratio državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine, Branislav Blažić, koji je istakao da je istim povodom planirano održavanje još tri konsultacije, u Nišu, Kragujevcu i Subotici, kao i da je Zakon potreban radi realizacije premise „zagađivač plaća“. Učesnici su imali priliku da obiđu fabrički kompleks Lafarge Srbija i da se upoznaju sa već uspostavljenim sistemom integrisanih mera za sprečavanje i kontrolu zagađenja uzrokovanog procesom proizvodnje cementa.

Jubilej u Muzeju nauke i Tehnike
 

Izložba “180 godina Lafarge Beočinske fabrike cementa”, pripremljena povodom obeležavanja važnog jubileja, svečano je otvorena 3. septembra u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu. Na izložbi je predstavljen istorijat fabrike, njen razvoj i osvrt na kontinuiranu vezu cementare i lokalne zajednice.

Muzej nauke i tehnike u Beogradu jedina je institucija u zemlji koja se, između ostalog, bavi i izučavanjem industrijskog nasleđa Srbije, zbog čega smo doneli odluku da značajni jubilej obeležimo i izložbom u pomenutom muzeju.

Kao prateći program izložbe, uz podršku Ministarstva prosvete, organizovane su i radionice za decu mlađeg školskog uzrasta sa ciljem da se najmlađima predstavi sam proces proizvodnje cementa uz osvrt na neophodnost brige o zaštiti životne sredine. U programu je učestvovalo preko 150 mališana iz sedam beogradskih osnovnih škola i učenici petih razreda osnovne škole Jovan Grčić Milenko iz Beočina.

Agilia beton na projektu "Most na Kalemegdanu"
 

Infrastrukturni projekti kroz viziju njihovih arhitekata imaju ogromnu snagu da doprinesu oblikovanju našeg sveta. Mi ovu viziju pretvaramo u stvarnost.

Projekat Kalemegdanskog mosta razvila su dva umetnika, srpski i britanski vajari Mrđan Bajić i Ričard Dikon koristeći svoju imaginaciju, pri čemu su brižljivo vodili računa o svim aspektima poduhvata, pre svega namene umetničkog dela i okruženja u kome se nalazi. Autorskom timu se priključio i arhitekta Branislav Mitrović koji je projekat dodatno arhitektonski uobličio.

U realizaciji onog što su autori zamislili pomoći će im Agilia™, Lafarge brendirani beton, idealan za izuzetno ambiciozne i kreativne arhitektonske projekte poput pešačke pasarele na Kalemegdanu. Agilija je jedinstveni beton koji ima sposobnost nivelisanja (ugrađivanja) bez vibriranja, zbog izuzetne fluidnosti koju poseduje. Ovim betonom se može dobiti visoko kvalitetna površina betona koja omogućava da se postignu savršene površine, bez rupica zarobljenog vazduha, što je estetski izazov kada je infrastrukturna gradnja u pitanju. Ovakva svojstva Agilia® betona će omogućiti da projekat postigne željeni efekat "skulpture" sa glatkim i elegantnim površinama. Osim umetničke- estetske vrednosti nova tehnologija proizvodnje betona korišćena u Agilia™ proizvodima omogućava ugradnju bez poteškoća i obezbeđuje odličan kvalitet betona uz veću fleksibilnost na gradilištima na svim pozicijama i za sve primene.

Kako bi osigurali potpunu primenu standarda vezanih za estetiku i tehničko izvođenje projekta, predstavnici naše kompanije su aktivno učestvovali u razradi projekta i davanju adekvatnih rešenja u saradnji sa autorskim timom, i inženjerima iz Saobraćajnog instituta CIP. Radovi na pešačkoj pasareli koja povezuje dve komplementarne ali potpuno razdvojene urbane celine-Beogradsku tvrđavu sa Savskim kejom, počeli su krajem prošle godine, a očekuje se da će biti završen u septembru ove godine.

Investiranje u budućnost zajednice - Uspostavljeno javno-privatno partnerstvo kako bi se razvila beočinska poslovna zona i otvorila nova radna mesta
 

Beočin, 27.novembar 2012. u Opštini Beočin, je potpisan Sporazum o javno- privatnom partnerstvu koji ima za cilj razvijanje novog poslovnog parka u Beočinu. Sporazum su potpisali  Direktor Lafarge Srbija Costin Borc, Predsednik opštine Beočin Bogdan Cvejić  i direktor Projekta održivog lokalnog razvojaAmeričke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Hauard Okman (Howard Ockman)

Nova poslovna zona, površine 26 hektara, biće izgrađena na zemljištu u vlasništvu opštine, i odgovoriće na zahteve zainteresovanih investitora iz Austrije, Slovačke, Novog Zelanda i Velike Britanije, koji planiraju da otvore preduzeća i, za početak, zaposle 250 stanovnika Beočina i susednih mesta. Kapaciteti postojećeg biznis parka, koji je u vlasništvu kompanije Lafarge, su gotovo u potpunosti iskorišćeni.

Prilikom potpisivanja Sporazuma, Costin Borc, Direktor Lafarge Srbija je izjavio:

"Veoma sam zadovoljan što smo u uslovima duboke ekonomske krize uspeli da privučemo nove investitore u Beočin - naš Biznis Park je realnost, on je obezbedio nova radna mesta.Želim da se zahvalim Beočinu na poverenju i partnerstvu koje smo kroz ovaj projekat razvili, a USAID-u na podršci koja će nam omogućiti da stvorimo uslove i privučemo još investitora u Beočin".

Hauard Okman, Direktor projekta održivog razvoja USAID-a  je nakon potpisivanja Sporazuma imao samo reči pohvale za Lafarge, istakavši kako je ovo primer o kom treba da znaju svi u Srbiji „Podrška koju na ovaj način Lafarge pruža zajednici prevazilazi okvire društveno odgovornog poslovanja, ovo je investiranje u budućnost zajednice. priča koja obezbeđuje vitalnost zajednici. Srećan sam što učestvujemo u ovakvom projektu i nadam se da ćemo mu i dalje doprinositi".

Jedinstvena prezentacija savremene arhitekture
 

U nameri da promovišemo Lafarge materijale, i nastavimo sa izgradnjom  imidža inovativne kompanije koja želi dijalog sa arhitektama, urbanistima i  projektantima, tokom ove godine smo organizovali nekoliko događaja koji imaju za temu savremenu arhitekturu. Kruna svega je gostovanje čuvenog  francuskog arhitekte Rudija Ricciotti-ja, koji je bio naš gost, i održao dva izuzetno posećena i nadahnuta predavanja.

Jugoslovenska Kinoteka, 1.novembar 2012 - Svečana sala Kinoteke je bila bila ispunjena do poslednjeg mesta, jer su srpske arhitekte, urbanisti i građevinci pokazali veliko interesovanje za gostovanje čuvenog francuskog arhitekte.

„Za mene, beton je stvar uverenja, političkih i metafizičkih. Odlučujući se za beton, mi branimo jedan poseban stav, koristimo lokalne resurse i lokalnu radnu snagu, zapošljavamo ljude, to je veoma važan aspekt upotrebe betona u građevinarstvu. Osim toga, značajno je i to što ovaj j materijal  ima i smanjen negativan uticaj na životnu sredinu.U poslu jednog arhitekte, zadatak betona jeste da omogući stvaranje kompleksnih prijekata, ne nužno tehnološki kompleksnih, već na planu same izrade. To znači da su za rad sa betonom potrebni radnici koji imaju iskustvo na tom polju, koje se ne može preneti. Ono što mene zanima je upravo da osmislim zgrade na čijoj je izradi bitna potreba za takvim radnicima" istakao  je Ricciotti, toko dvočasovne prezentacije kojom je predstavio svoje projekte realizovane Lafarge materijalima.

Fakultet Tehničkih Nauka, Novi Sad, 2.novembar2012. Prezentaciji je prisustvovalo više od četiri stotine studenata novosadskog arhitektonskog, građevinskog i beogradskog arhitektonskog fakulteta.

Rudy Ricciotti je dobitnik je nacionalne francuske nagrade Grand Prize National d'Architecture za 2006. i brojnih drugih priznanja i nagrada, među kojima izdvajamo Orden reda Oficira lepih umetnosti i književnosti, Orden Viteza Legije časti, Orden reda Oficira nacionalnih zasluga.

Lafarge proslavio deceniju uspešnog poslovanja u Srbiji
 

U prelepom ambijentu Belog Dvora, u četvrtak, 13.septembra 2012.godine, obeležili smo  deset godina uspešnog poslovanja Lafarge-a u Srbiji. Naši gosti su bili predstavnici privrede-naši poslovni partneri iz svih oblasti poslovanja, Ambasador Francuske u Srbiji, gospodin Fransoa Gzavie Denio ( François-Xavier DENIAU predstavnici diplomatskog kora, šef delegacije EU u Srbiji gospodin Vensan Dežer, predstavnici državne administracije, lokalne zajednice, kupci, mediji i naši zaposleni.

Program je vodila Marija Kilibarda, a goste je u ime kraljevske porodice pozdravila kćerka princeze Katarine Alison Endrjuz.

Direktor Lafarge Srbija, Costin Borc, obratio se gostima sledećim rečima: " Zahvaljujući posvećenosti i angažovanju, izgradili smo stabilnu, savremenu i snažnu kompaniju, vodećeg snabdevača građevinske industrije. Ponosni smo na naše rezultate i činjenicu da su naš rad i energija ugrađeni u kapitalne objekte koji su simboli najznačajnijih, savremenih građevinskih poduhvata u Srbiji. Kada smo preuzimanjem Beočinske Fabrike Cementa stupili na srpsko tržište,2002.godine, rekli smo da je naša namera da ovde trajno poslujemo.To smo potvrdili novim investicijama i širenjem poslovanja, što je naša ambicija i za budućnost".

Iznenađenje večeri bio je koncert Aleksandre Radović. 

Održivi grad, šta je to?
 

Ciklus Razumevanje sveta: Naši gradovi sutra

Novi ciklus debata pod nazivom Razumevanje sveta, posvećen  pitanjima koje je pokrenuo proces globalizacije a koja su postala šira društvena pitanja kako u Srbiji, tako i u Francuskoj. U 2012. ovaj ciklus će, pod nazivom Naši gradovi sutra, biti posvećen urbanom razvoju.

Predviđeno je pet susreta i isto toliko prilika za dijalog između francuskih i srpskih stučnjaka i publike, u organizaciji Francuskog instituta u Srbiji, a uz podršku Lafarge-a.

Ovaj projekat je dobio podršku Lafarge-a, jer  želimo i podržavamo stalni dijalog sa urbanistima,arhitektama i sociolozima na temu održive gradnje i gradova sutrašnjice.

Sva predavanja se simultano prevode.

Prvo predavanje u ciklusu Naši gradovi održaće se u utorak 27. marta 2012. u 18 sati. Gost iz Francuske biće Tjeri Pako, urbanista i filozof, koji će sa Sretenom Vujovićem,  sociologom iz Srbije, pokušati da odgovori na pitanje „Šta je to održivi grad".

U toku ciklusa Naši gradovi u goste će tokom 2012. godine doći i Didije Laperoni, Filip Panre, Žak Donzelo i Rudi Ričoti.

Lafarge i sportisti
 

14. marta ove godine, Lafarge beočinska fabrika cementa potpisala je ugovor o partnerstvu sa četvoro novosadskih olimpijaca. Radi se o sportistima koji su uspeli da se plasiraju za takmičenje na olimpijadi u Londonu 2012. godine. Ivana Španović (skok u dalj), Mihail Dudaš (desetoboj), Nemanja Mirosavljev (sportsko streljaštvo) i Antonija Nađ (kajak), će u narednih pet meseci primati stipendije u iznosu od po 300 evra mesečno. Lafarge je želeo da ovim partnerstvom omogući sportistima da se maksimalno koncentrišu na pripreme olimpijsko takmičenje. Prilikom svečanog potpisivanja ugovora, direktor Lafarge Srbija Costin Borc je izjavio: „Naša podrška aktivnostima sportskih klubova se ovim nastavlja. Uvereni smo da će naši sportisti predstaviti Srbiju na Olimpijadi na najbolji mogući način. Smatramo da je naša obaveza da damo doprinos njihovim naporima, shvatajući važnost intenzivnih treninga u predstojećem periodu, kako bi naši sportisti nastupili na ovom velikom međunarodnom takmičenju u najboljoj mogućoj formi".

Od Bosfora do Jadrana
 

23. marta 2012, u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, otvorena je izložba „Od Bosfora do Jadrana". U organizaciji Francuskog instituta u Srbiji i uz podršku Lafarge BFC-a, na ovoj izložbi su predstavljene slike francuskih fotografa napravljene u periodu od 1878. do 1914. godine. Na 186 fotografija, francuski fotografi (profesionalci i amateri) daju prikaz spomenika, arhitekture i urbanih sredina na balkanskom poluostrvu s kraja 19. i početka 20. veka. Poseban kuriozitet predstavljaju fotografije u boji, nastale neposredno posle samog početka upotrebe te tehnologije. Posetioci mogu da vide kako su izgledali Sveta Gora, Gračanica, Ostrog, Kotor, Prizren, Sarajevo, Mostar, Dubrovnik, Split, Pula i Zadar, ali takođe i Istanbul, Atina, Delfi, Sofija, Skoplje i Tirana. Na izložbi je postavljena i serija slika Žana Brina i Ogista Leona sa njihovog putovanja po Bosni i Hercegovini 1912.

U okviru izložbe organizuju se i kreativne fotografske radionice za decu. Izložba je otvorena do 20. aprila 2012.