Gradimo prvu CNG stanicu

Kompanija Lafarge Srbija gradi prvu CNG stanicu u Beočinskoj fabrici cementa i započinje zeleni transport  u svim logističkim operacijama! 

Potpuno posvećeni strategiji dekarbonizacije, od 1. januara 2024. godine kompanija Lafarge Srbija realizuje sve logističke operacije vozilima na ekološki prihvatljiv pogon. 

Komprimovani prirodni gas (CNG) poznatiji kao „metan“, je prirodni gas koji se danas smatra gorivom budućnosti. Njegova upotreba podjednako je opravdana i sa ekonomskog i sa stanovišta zaštite životne sredine, jer doprinosi značajnom smanjenju emisija štetnih gasova u atmosferi i poboljšava kvalitet vazduha.
 

Ističemo nekoliko važnih prednosi korišćenja ovog energenta u vozilima:

  • ECO - FRIENDLY!→ Komprimovani prirodni gas ekološki je najčistije gorivo. U odnosu na naftne derivate ima za 90% manju emisiju ugljovodonika, 60% ugljen-monoksida i 30 % manju emisiju ugljen-dioksida. CNG ne sadrži sumpor, tragove teških metala ili toksičnih aditiva.
  • SAFETY FIRST!→ U slučaju sudara, CNG boce su manje opasne nego rezervoari za benzin i dizel. Vozila na CNG imaju manju verovatnoću da se zapale pod bilo kojim okolnostima. U slučaju ispuštanja gasa, CNG je lakši od vazduha, što znači da će se raspršiti u atmosferi, za razliku od benzina i dizela koji ostaju na zemlji i predstavljaju požarnu opasnost.
  • LESS IS MORE!→ Namenski motori na prirodni gas su superiorniji u performansama od benzinskih motora. Osim toga smanjuju se i troškovi održavanja vozila, kao i oštećenja na cevima i sistemima u motorima.

CNG stanica je projektovanog kapaciteta preko 20 kamiona na sat, sa planom da bude operativna 24 sata, 7 dana u nedelji.

Prelazeći na zelena goriva u kompletnom lancu snabdevanja smanjujemo ukupne emisije CO2 za 8% čime potvrđujemo našu odlučnu istrajnost u misiji karbonske neutralnosti.