Gostovanje direktora kompanije Lafarge BFC na televiziji KANAL 9

Prošle nedelje, 3. februara 2023. godine, direktor beočinske fabrike cementa, Dimitrije Knjeginjić, gostovao je u emisiji „Otvoreni ekran“ na novosadskoj televiziji KANAL 9. Direktor je govorio o doprinosu zaštiti životne sredine, sprovođenju zelene agende u kompaniji Lafarge, značaju cementne industrije u zbrinjavanju otpada, ali isto tako i o mnogim drugim važnim temama.

U želji da gradimo mostove međusobnog razumevanja, a svesni odgovornosti koju imamo prema zajednici u kojoj poslujemo skoro 2 veka, direktor kompanije Lafarge Srbija, Dimitrije Knjeginjic, pojašnjava značaj cementne peći, uslove sagorevanja i bliže dočarava tehnološke procese u samoj peći uz osvrt na emisije gasova u cementari.

„Zahvaljujući najsavremenijim vrećastim filterima i tehnološkim linijama za prečišćavanje dimnih gasova sve emisije cementare su drastično ispod propisanih dozvoljenih vrednosti. Dakle, sagorevanje u uslovima koje nudi cementna peć u odnosu na sagorevanje na otvorenom je daleko bezbednije za našu planetu.

Dokaz da cementara ne utiče na kvalitet vazduha je i činjenica da je vazduh u Beočinu istog kvaliteta čak i kada cementara vrši remont tj. kada je u fazi zastoja. To je period januar-mart, tada su individualna ložišta aktivna, i samim tim je vazduh narušenog kvaliteta iako je cementara u zastoju u tom periodu. “ – istakao je Dimitrije Knjeginjić, direktor Lafarge BFC.