EkoBiz konferencija

U ponedeljak, 15. aprila, kompanija Lafarge Srbija je imala tu čast i zadovoljstvo da bude učesnik EkoBiz konferencije koja je organizovana od strane ekološko humanitarne organizacije Čepom do osmeha, iz Novog Sada.
EkoBiz konferencija, održana u Vrnjačkoj Banji, je imala za cilj da predstavi primere dobre prakse na polju zaštite životne sredine i podstakne dijalog između kompanija, lokalnih samoupravama, predstavnika institucija i civilnog sektora.

Marko Muhadinović, Tehnički direktor fabrike cementa, je imao priliku da skrene pažnju na ključne izazove na putu dekarbonizacije, uz isticanje važne činjenice da to više nije pitanje izbora, već obaveza koja se u budućnosti ne može prolongirati.

"Od 1.1.2026. u skladu sa evropskom CBAM uredbom na snagu stupa naplata taksi za emitovane količine ugljen-dioksida, za proizvode koji ulaze na tržište Evropske unije. CBAM uredbom biće pogođeno najpre 6 ključnih sektora (proizvodnja gvožđa i čelika, aluminijuma, cementa, đubriva, električne energije i vodonika) ali će se posledice neminovno preneti i na sve ostale povezane aktivnosti. Očekuje se od regulatornih tela Republike Srbije da po hitnom postupku donesu set mera čijom će se primenom omogućiti industriji da svoje proizvodne procese tranformiše u smeru smanjenja emisija ugljen-dioksida.
Vremena za prilagođavanje i ubrzavanje procesa dekarbonizacije je sve manje i zato je od suštinskog značaja da se uklone prepreke koje ugrožavaju dalji opstanak ključnih industrijskih grana u Srbiji."- istakao je Marko.


Verujemo da ćemo zajedničkim naporima sprovesti sve neophodne mere kako bi se srpskoj industriji omogućio dobar start i uspešno prilagođavanje na nove tržišne okolnosti.
 

*Celokupan utisak i zaključke sa EkoBiz konferencije, možete pogledati klikom na video.