Agilia beton na projektu "Most na Kalemegdanu"

Infrastrukturni projekti kroz viziju njihovih arhitekata imaju ogromnu snagu da doprinesu oblikovanju našeg sveta. Mi ovu viziju pretvaramo u stvarnost.

Projekat Kalemegdanskog mosta razvila su dva umetnika, srpski i britanski vajari Mrđan Bajić i Ričard Dikon koristeći svoju imaginaciju, pri čemu su brižljivo vodili računa o svim aspektima poduhvata, pre svega namene umetničkog dela i okruženja u kome se nalazi. Autorskom timu se priključio i arhitekta Branislav Mitrović koji je projekat dodatno arhitektonski uobličio.

U realizaciji onog što su autori zamislili pomoći će im Agilia™, Lafarge brendirani beton, idealan za izuzetno ambiciozne i kreativne arhitektonske projekte poput pešačke pasarele na Kalemegdanu. Agilija je jedinstveni beton koji ima sposobnost nivelisanja (ugrađivanja) bez vibriranja, zbog izuzetne fluidnosti koju poseduje. Ovim betonom se može dobiti visoko kvalitetna površina betona koja omogućava da se postignu savršene površine, bez rupica zarobljenog vazduha, što je estetski izazov kada je infrastrukturna gradnja u pitanju. Ovakva svojstva Agilia® betona će omogućiti da projekat postigne željeni efekat "skulpture" sa glatkim i elegantnim površinama. Osim umetničke- estetske vrednosti nova tehnologija proizvodnje betona korišćena u Agilia™ proizvodima omogućava ugradnju bez poteškoća i obezbeđuje odličan kvalitet betona uz veću fleksibilnost na gradilištima na svim pozicijama i za sve primene.

Kako bi osigurali potpunu primenu standarda vezanih za estetiku i tehničko izvođenje projekta, predstavnici naše kompanije su aktivno učestvovali u razradi projekta i davanju adekvatnih rešenja u saradnji sa autorskim timom, i inženjerima iz Saobraćajnog instituta CIP. Radovi na pešačkoj pasareli koja povezuje dve komplementarne ali potpuno razdvojene urbane celine-Beogradsku tvrđavu sa Savskim kejom, počeli su krajem prošle godine, a očekuje se da će biti završen u septembru ove godine.