Lafarge konkurs za inovacije

 
 

Holcim Nagrada za za projekte održive gradnje

5. Međunarodna Holcim Nagrada traži pametna rešenja za gradove i izgrađena okruženja.

 
 

Otvoren nagradni konkurs sa fondom od 2 miliona USD za održivu gradnju

 

Holcim Nagrada je najznačajnije globalno takmičenje u oblasti održivog dizajna. Nagrade su otvorene za vodeće projekte profesionalaca kao i za smele ideje nove generacije koja spaja rešenja održive gradnje sa izvanrednim arhitektonskim rešenjima. U organizaciji Holcim Fondacije za održivu gradnju, takmičenje identifikuje ideje sa najvećim potencijalom da ponude rešenja za današnje izazove rastuće urbanizacije i poboljšanja kvaliteta života. Projekti i koncepti iz oblasti arhitekture, pejzažne arhitekture, urbanog dizajna, planiranja, tehnologije i građevinarstva imaju pravo prijave putem interneta na konkurs sa nagradnim fondom od 2 miliona USD do 21. marta 2017. godine.


Glavna kategorija konkursa je otvorena za arhitekte, planere, inženjere, studente srodnih oblasti, vlasnike projekata, graditelje i građevinske kompanije koji pokazuju svoje održive odgovore na tehnološke, ekološke, društveno ekonomske i kulturološke probleme u savremenoj gradnji. Prijavljeni projekti moraju biti u poodmakloj fazi projektovanja, moraju imati veliku verovatnoću realizacije  a  izgradnja ne mora biti započeta pre 4. jula 2016.godine.


Učesnici do 30 godina starosti mogu da podnesu vizionarske koncepte i smele ideje bez obzira na verovatnoću realizacije projekta: kategorija „Nova generacija“ posebno traži “blue-sky“ rešenja studenata i mladih profesionalaca. 


Takmičenje je podeljeno u pet geografskih regiona – svaki region će imati svoj žiri sačinjen od renomiranih stručnjaka. Projekti će se ocenjivati u odnosu na region u kom su planirani da se grade a vrednovaće se se u odnosu na  pet “ciljnih izazova“ održive gradnje koji posmatraju projekat iz holističke perspektive i uzimaju u obzir celokupan životni ciklus projekta. Kriterijumi pokrivaju inovacije i prenosivosti; etičke standarde i društvenu inkluziju, ekološki učinak,ekonomsku održivost i kompatibilnost kao i kontekstualni i estetski efekat. Na čelu žirija su Harry Gugger (za region Evrope), Ray Cole (Severna Amerika), Angelo Bucci (Južna Amerika), NagwaSherif (Srednje istočma Afrika) i Donald Bates (Azija Pacifik).
Pobednici će biti proglašeni na pet ceremonija u drugoj polovini 2017 godine. Pobednici se automatski kvalifikuju za svetsko takmičenje 2018 godine.


Učešće na konkursu je slobodno a projekat mora biti podnet na engleskom jeziku popunjavanjem formulara na web stranici koji će pružiti informacije o autorstvu, sažetak projekta, tehničke detalje kao i slike ili ilustracije projekta. Detaljno uputstvo “Step-by-step” pruža potpune informacije i daje instrukcije o načinu pripreme materijala, te objašnjava kriterijume za ocenjivanje, a možete ga pronaći na www.holcim-awards.org.

Vodič na srpskom jeziku možete pronaći OVDE.


Podrška svetski priznatih tehničkih univerziteta
Holcim Awards se organizuje u parterstvu sa nekim od vodećih tehničkih univerziteta. Švajcarski Federalni institut za tehnologiju (ETH Cirih i EPFL Lozana) vode Akademski komitet Holcim Fondacije. Drugi povezani univerziteti su: Američki univerzitet u Bejrutu, Liban, Američki univerzitet u Kairu, Egipat, EcoleSupérieured’Architecture de Casablanca (EAC), Maroko, Indijski institut tehnologije (IIT Bombaj) u Mumbaiju, Indija; Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Kembridžu, SAD, Tongji Univerzitet (TJU) u Šangaju, Kina, Tsinghua Univerzitet (THU) u Pekingu, Kina, Universidad Iberoamericana (IBERO) u Meksiko Sitiju, Meksiko, Universidade de São Paulo (USP), Brazil; British Columbia univerzitet, Vankuver, Kanada; Melburn univerzitet, Australija; i Witwatersrand univerzitet (Wits) u Johanesburgu, Južna Afrika.  


Holcim Fondacija za održivu gradnju
Od 2003. godine Fondacija unapređuje komunikaciju o održivoj gradnji putem svojih međunarodnih konkursa, akademskih foruma i publikacija. Fondaciju podržava Holcim Grupa– svetski lider u industriji građevinskih materijala ali je ona nezavisna od komercijalnih interesa.

 


Korisni linkovi

 

Kontakt
Holcim Foundation for Sustainable Construction
Hagenholzstrasse 85, CH-8050 Zurich, Switzerland
Phone +41 58 858 82 92 – news@holcim-foundation.org
www.holcim-foundation.org

 

Kontakt u Srbiji
Lafarge BFC d.o.o.
Trg Beočinske fabrike cementa 1, 21300 Beočin, Srbija
Telefon: +38121874140; +38163522231 – snezana.petrovic@lafarge.com
www.lafarge.rs