Hypergreen

 

Kao neko ko se specijalizuje za održivu infrastrukturu, francuski arhitekta Žak Ferije (Jacques Ferrier) je u saradnji sa Lafarge-om dizajnirao ekološku zgradu Hypergreen.

 

Zgrada koja zadovoljava sopstvene energetske potrebe

Koncept Hypergreen je realizovan zahvaljujući arhitekti Žaku Ferijeu (Jacques Ferrier). Ova ekološka zgrada je visoka 246 metara i u potpunosti se uklapa u  kriterijume „održive gradnje”: ekološki materijali, nadogradive tehnike gradnje i svakodnevno poštovanje prema životnoj sredini.

 

Strukturalni elementi Hypergreen-a - ploče, zidovi i stubovi - su zamišljeni u Agilia® betonu. To je samougrađujući, samonivelišući beton koji smanjuje fizički napor i buku tokom izgradnje. Takođe je estetski superioran u odnosu na tradicionalne betone.

 

„Spoljašnji sloj” je mrežasta struktura koja garantuje stabilnost zgrade a napravljena je od Ductala®, Lafargе-ovog  betona izuzetno visokih performansi. Time je smanjena neophodna količina materijala potrebnih za izgradnju, a samim tim i ukupna težina zgrade.

 

Zgrada koja zadovoljava sopstvene energetske potrebe

Hypergreen koristi obnovljive izvore energije da bi zadovoljila energetske potrebe svojih stanara.

I to:

  • Vetroelektrane na vrhu zgrade proizvode deo energije,
  • 3,000 m² fotonaponskih ćelija pretvaraju sunčevu svetlost u energiju,
  • Mrežnu strukturu koja smanjuje potrebe grejanja i hlađenja tako što reguliše ventilaciju zgrade,
  • Sakupljenu kišnicu koja se koristi u baštama i toaletima.

 

Višenamenska zgrada

Hypergreen nudi preko 94,000m² upotrebljivog prostora, ima dovoljno mesta za prodavnice, kancelarije, stanove, zelene površine, oblasti za odmor i parking.