Beogradski energetski forum 2023

U Beogradu 8. i 9. maja održan je Beogradski energetski forum sa temom "Energetska tranzicija JIE - dekarbonizacijom i integracijom do održive energetike i klimatske neutralnosti". Dimitrije Knjeginjić, generalni direktor Lafarge Srbija, otvorio je forum i govorio na koji način kompanija Lafarge, kao energetski intenzivna, usklađuje poslovanje sa zahtevima niskougljeničnog razvoja. Takođe, istakao je značaj intenzivne saradnje sa regulatornim telima Republike Srbije, kako omogućiti dobar start i stvaranje uslova da lakše dočekaju uvođenje prekogranične takse za CO2 (Carbon Border Adjustment Mechanism) koja stupa na snagu 1. januara 2026.

Marko Muhadinović, Geocycle menadžer, učestvovao je na panelu "Najbolje korporativne prakse u procesu dekarbonizacije za net-zero future". Istakao je primere dobre prakse u cementnoj industriji, kako Holcim grupa sprovodi strategiju dekarbonizacije u delo.

Tokom foruma predstavnici kompanije Lafarge imali su priliku da razgovaraju sa ekspertima iz oblasti energetike i zaključak je jasan – uslov za uspešnu dekarbonizaciju u Srbiji je direktna saradnja državnog i privrednog sektora. Regulatorna tela Republike Srbije imaju ključnu ulogu da kroz prilagođavanje propisa i donošenje novih zakona omoguće realizaciju inovativnih strategija u smanjenju CO2 emisija.

Rešenja postoje, znanje imamo, sada je prilika da se udružimo i zajedničkim snagama i investicijama osiguramo svetlu budućnost za generacije koje dolaze.