Nadvratne i nadprozorne grede

 
 

Nadvratne i nadprozorne grede

Uputstvo za pravljenje nadvratnih i nadprozornih greda

 

Postavljanje oplate

Kod betoniranja nadvratnih i nadprozornih greda voditi računa o visinama kako ne bi bilo problema kod ugradnje vrata i prozora. Oplatu treba uraditi tako da izdrži pritisak sveže betonske mase i da ne dozvoli curenje cementnog mleka iz oplate. Oslanjanje nadvratnih i nadprozornih greda na zidove treba da je minimalno 20 cm. Prvo se postavlja donji deo oplate, a tek nakon toga stranice oplate. Stranice se obično ukrućuju „jahačima" kako je to prikazano na slici. Jahači se prave od daske ili od armature. Pre betoniranja oplatu premazati sredstvom koje sprečava slepljivanje betona za zidove oplate.

Spravljanje betona

Beton spravljate u mešalici za beton na način kako je to opisano i po recepturi na ovom sajtu. Voditi
računa o pravilnom odnosu vode i cementa. Kolica prethodno nakvasiti vodom kako ne bi došlo do lepljenja betona za zidove kolica.

Skidanje oplate

Stranice oplate stubova i greda se mogu demontirati nakon što beton dostigne 30% zahtevane pritisne čvrstoće, što je pri temperaturama od +15 do +20°C moguće već posle 24 sata. Donji deo oplata može se demontirati nakon što beton dostigne 70% čvrstoće, što se kod temperatura od +15°C do +20°C može očekivati nakon 7 dana. Pravila o negovanju betona u potpunosti važe i u ovom slučaju.

Saveti i preporuke

Ukoliko se fasadni zidovi zidaju kao „sendvič," tada se u oplatu (između oplate i prostora za beton) ubacuje termoizolacioni sloj (obično „kombi" ploča: heraklit+stiropor+heraklit) kako bi se izbegli hladni mostovi. „Kombi" ploča preko sloja heraklita ostvaruje čvrstu vezu sa betonom nadvratnika odnosno nadprozornika.