Malterisanje

 
 

Malterisanje

Uputstvo kako da izvedete malterisanje

 

Služi za izradu ravnih, glatkih ili specijalno obrađenih površina zidova. Osnovna uloga maltera za malterisanje je zaštita zida od atmosferskih dejstava, povećanje toplotno-izolacionih svojstava i postizanje boljeg estetskog izgleda zidova.

Priprema

Zidove je pre nanošenja maltera potrebno navlažiti vodom, a podove dobro očistiti kako bi se malter koji otpadne mogao ponovo koristiti.

Izvođenje

Priprema površine, tzv. “špric”

Tzv. "špric" se može praviti na bazi cementa ili Multibata sa prvom frakcijom u odnosu 1:1 i smatra se pripremom površine za nabacivanje prvog sloja. Zatim postaviti aluminijumske lajsne na sve ivice i vođice koje se prave od maltera sa kojim se radi drugi sloj. „Vođice" se prave širine 10-15cm i postavljaju se od plafona do poda "pod visak" u vertikalu na međusobnom rastojanju kraćem od ravnjače sa kojom će se raditi.

Prvi sloj , tzv. “grund”

Potom se nabacuje prvi sloj koji se preko "vođica" ravna aluminijumskom ravnjačom. Poželjno bi bilo da se prvo uradi plafon.

Drugi sloj, tzv. “perdaš”

Na kraju se vrši izravnavanje drugim slojem, tzv. „perdaš" koji se pravi od retke konzistencije i nanosi tako što se kružnim pokretima plastičnom ravnjačom za malter ili sunđerom finalno obrađuje površinski sloj. Tzv. "perdaš" se može praviti na bazi cementa ili Multibata u odnosu 1:4 sa peskom prosejanim na što finijem situ.

Saveti i preporuke

Zidove kupatila, kuhinje i sve druge površine koje se završno oblažu keramikom ne treba obrađivati tzv. "perdašenjem". Sve spojeve različitih materijala je potrebno pre malterisanja armirati pletivom kako ne bi došlo do pojave pukotina.