Lafarge dobio Integrisanu dozvolu za rad celokupnog postrojenja DOSLEDNI U ODRŽIVOM RAZVOJU

12.03.2013
 

 

Beočin, 12. mart, 2013. Lafarge je jedna od prvih industrija u Srbiji koja je podnela zahtev za dobijanje integrisane dozvole i prva postojeća fabrika u Vojvodini koja je dobila integrisanu dozvolu.

 

U utorak, 12. Marta 2013. godine u fabrici  cementa  u Beočinu, Pomoćnica pokrajinskog sekretara za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, mr Tatjana Đurić je direktoru Lafarge Srbija, Costin Borc-u zvanično uručio Integrisanu dozvolu za rad celokupnog postrojenja  i obavljanje aktivnosti proizvodnje cementa na lokaciji u Beočinu.

 

„Ova dozvola predstavlja potvrdu da je Lafarge do danas mnogo uradio na polju zaštite životne sredine u procesu obavljanja svojih aktivnosti, ali i obaveza da i ubudućnosti nastavitmo sa ulaganjima na ovom polju. Grupa Lafarge u okviru koje posluje i naša fabrika cementa u Beočinu, je veoma posvećena konkretnim ciljevima koje je definisala kao svoj program i ambicije u oblasti održivog razvoja. Ove ambicije uključuju dalje usavršavanje naših procesa u cilju smanjenja emisija ugljen-dioksida te primenu metoda i postupaka kojima se razvijaju ekološki materijali i čuva biološka raznovrsnost na planeti." Rekao je u svom obraćanju Costin Borc, direktor Lafarge Srbija i dodao: „Mi čvrsto verujemo da odgovorna kompanija mora ispunjavati obaveze prema društvu; da ona ima aktivnu ulogu u razvoju zajednica unutar kojih posluje, i da implementacija proaktivnih mera u korist održivosti stvara vrednost ne samo za akcionare već i za naše timove, kupce i sve zainteresovane grupe.

 

Obzirom da su se pri podnošenju zahteva za dobijanje integrisane dozvole, morali ispuniti vrlo strogi uslovi koje propisuje naše i evropsko zakonodavstvo, Lafarge  je morao izvršiti neophodne rekonstrukcije i izmene u tehnološkim postupcima, što je zahtevalo velika finansijska ulaganja. Za ispunjenje uslova za dobijanje dozvole Lafarge je uložio 50 miliona evra za projekte direktno vezane za unapređenje stanja životne sredine.

 

Zahvaljujući obimnom programu investicija realizovanom tokom prethodnih godina, smanjili smo emisije ugljen-dioksida za 25% po toni cementa u poslednjih pet godina.