Sve o betonu

 

Beton je jedan od najkorišćenijih materijala na svetu. Svetska potrošnja betona iznosi 1m3 po glavi stanovnika.

 

Lafarge Srbija postavlja nove standarde u proizvodnji betona na domaćem i međunarodnom tržištu. Ovde  možete videti sve što vas interesuje o betonu za vaše potrebe.

Osnovno o betonu

Beton predstavlja građevinski materijal koji nastaje očvršćavanjem mešavine cementa, kao vezivnog materijala, sitnog i krupnog agregata i vode.

 

Iako se materijal dobija relativno jednostavnim tehnološkim postupkom, više od 100 godina se u mnogim laboratorijama širom sveta intenzivno ispituje njegova struktura i istražuju mogućnosti za poboljšanje njegovih tehnoloških i tehničkih karakteristika.

Od cementa do betona

Cement je korišćen u drevnom Rimu ali je tek u devetnaestom veku otkriven idealni sastav. Kada je identifikovan, proces oblikovanja „cementnog betona” se brzo proširio. Pesak i šljunak se dodaju cementu i smesa se oblikuje da bi se dobila imitacija kamena i sečenog kamena.

Metalno ojačanje, ideja baštovana

1845. godine, Žozef-Lui Lambo (Joseph-Louis Lambot), „zvanični" izumitelj armiranog cementa, je koristio žicu i malter da napravi rezervoare i sadilice za pomorandže. 1867. godine, Žozef Monije (Joseph Monier) je predložio „sistem pokretnih cevi ili posuda od gvožđa i cementa, za upotrebu u hortikulturi".

 

Tehnike armiranog betona su izučene nekoliko godina kasnije. 1892. godine, Fransoa Enebik (François Hennebique) je podneo patent zbog koga se smatra pronalazačem armiranog betona. Na Svetskoj izložbi 1900. godine nazvali su ga „najvažnijim izvođačem javnih radova od armiranog betona". Najzanimljiviji deo priče u proizvodnji betona je počeo u isto vreme kada i novi vek...

Materijal na svom terenu

Francuska vlada je 20. oktobra 1906. godine, zvanično odobrila upotrebu armiranog betona kao građevinskog materijala.

 

Od 1897. godine, armirani beton i njegove tehnike su bile deo nastavnog plana u fracuskoj građevinskoj školi  Ecole des Ponts et Chaussées. Među budućim građevinskim inženjerima koji su pohađali te kurseve je bio Judžin Frejsine (Eugène Freyssinet), izumitelj prenapregnutog betona, koji je patentiran 1929.


Posle drugog svetskog rata, povećana potražnja za stanogradnjom je podstakla razvoj prefabrikacije. Od 1950. do 1965. godine, broj stambenih jedinica izgrađenih u Francuskoj svake godine je porastao sa 50.000 na preko  550.000. Beton je došao na svoje!

Istorija u pokretu: stalne inovacije u betonu

Krajem 1980-ih su se pojavili betoni visokih performansi kao što su betoni ultra-visokih performansi, vlaknima ojačani betoni, samougrađujući betoni i samonivelišući betoni.

 

Istorija betona prati istoriju Lafarge-a. Kao istraživački pionir u svom polju, Lafarge i dalje razvija inovacije koje dozoljavaju arhitektama da slobodno ispolje svoju kreativnost.