Održivi razvoj
 • Poslati na
 • Štampanje
 • Označite
Naši prioriteti

Zaštita i stalna unapređenja životne sredine, stvaranje uslova za bezbedno i zdravo radno okruženje kako naših zaposlenih tako i svih saradnika i partnera, doprinos ekonomskom razvoju zajednice u kojoj poslujemo - ukratko to su prioriteti koji su u osnovi svih naših aktivnosti.

 

Bezbednost i zdravlje

 

Cilj koji smo sebi postavili je rad bez povreda i bez profesionalnih bolesti. Postavili smo jasne zadatke u dostizanju cilja kroz: 

 • Primene Standarda i Preporuka Grupe
 • Razvoj svesti o značaju ove teme i promeni ponašanja zaposlenih
 • Integrisan  sistem uključivanja Izvođača radova 

 

Ostvareni rezultati:

 • 5 godina rada bez povrede za izvođače radova
 • 2 godine rada bez povrede za zaposlene Lafarge BFC

 

Članstvo u Klubu najbezbednijih fabrika Grupe

Health&Safety Excellence Club

 

Lafarge BFC je od 2008. član „Health&Safety Excellence Club-a" Grupe, tj. kluba najboljih fabrika cementa u pogledu bezbednosti i zdravlja na radu. Verifikacija članstva - ulazak i izlazak iz kluba, sprovodi se jednom godišnje, a kriterijumi za ulazak u klub su izuzetno strogi. Pored detaljno propisanih kvantitativnih kriterijuma potrebno je da fabrika dobije i  „ocenu zrelosti”.  Trenutno je 30% fabrika u Grupi obezbedilo članstvo u klubu najbezbednijih.

 

Mesec bezbednosti i zdravlja

 

U sklopu kontinuirane edukacije Lafarge jednom godišnje organizuje manifestaciju „Mesec bezbednosti i zdravlja”, koji će se ove godine održati od 15. maja do 15. juna  na 3.000 lokacija na kojima se nalaze fabrike, gradilišta i ostale lokacije Grupe. Ove aktivnosti treba da  doprinesu podizanju svesti  na temu zdravlja i bezbednosti zaposlenih, njihovih porodica, izvođača radova sa kojima sarađuju  i lokalnih zajednica u kojima poslujemo.

 

Zdravlje, pre svega 

 

 Lafarge Grupa je kreirala svoju internu Strategiju za zdravlje koja se bazira na tri osnovna stuba:

 • PREVENCIJA, koristeći procenu i kontrolu rizika, na način da se osigura zdravlje svih naših zaposlenih u odnosu na radno mesto odnosno posao koji obavljaju.
 • REINTEGRACIJA zaposlenih, koristeći adekvatnu pomoć, posle bolesti i što lakši povratak na posao bilo posle povrede ili posle bolesti.
 • PROMOCIJA zdravlja, kroz edukaciju, lekarske preglede i kroz saradnju sa lokalnom zajednicom (Institutima za zdravlje, klinikama itd).

 

U sklopu ove strategije organizovali  smo brojne akcije i inicijative koje su pokrenute u pravcu očuvanja zdravlja naših zaposlenih. Od preventivnih lekarskih pregleda, preko različitih predavanja i kampanja, do stvaranja „Prvog Tima” u fabrici i uspostavljanja Akta o proceni rizika, radili smo na tome da se osvesti važnost brige o zdravlju. To ćemo nastaviti i u narednom periodu, kroz rad na formalizovanijem pristupu očuvanju i brizi za zdravlje.
Zaštita životne sredine

Cilj nam je zdrava životna sredina, efikasnije korišćenje energije i prirodnih resursa, minimizovanje štetnih emisija u vazduh i vodu. U pravcu ostvarenja ovih ciljeva:

 

 • odgovorno koristimo resurse
 • smanjili smo  emisiju štetnih gasova za 25% po toni cementa u poslednjih pet godina
 • edukujemo naše zaposlene u pogledu zaštite okoline
 • iniciramo i učestvujemo u akcijama za očuvanje životne sredine

Savetnička komisija o biodiverzitetu

Ova komisija je formirana 2006. godine da bi savetovala Lafarge o strategiji očuvanja biodiverziteta. Grupa ima 8 članova (6 nezavisnih i 2 iz Lafarge-a) i sastaje se dva puta godišnje da predstavi svoja mišljenja i preporuke.

Održiva gradnja

Za Lafarge održiva gradnja znači smanjenje uticaja građevinskih materijala na životnu sredinu u najvećoj mogućoj meri, uz zadržavanje komfora za stanare građevine. Kao svetski lider u svojoj oblasti poslovanja, i kao društveno odgovorna kompanija koja poštuje principe održive gradnje Lafarge aktivno učestvuje u radu brojnih nacionalnih saveta Zelene Gradnje.

 

U oktobru 2011. pristupili smo nacionalnom Savetu Zelene Gradnje Srbije. Naša kompanija je zauzela jasan stav u ovoj oblasti i aktivno prati i unapređuje trendove u građevinarstvu koji minimizuju emisije ugljen-dioksida i smanjuju potrošnju prirodnih resursa - vode i energije.

 

Da bi to ostvarili,  blisko sarađujemo sa različitim partnerima: arhitektama, istraživačima proizvođačima cementa, internacionalnim kompanijama,itd.

Održiva gradnja

Cilj održive gradnje je smanjenje uticaja građevina na životnu sredinu i povećanje njihovog kvaliteta u pogledu estetike, održivosti, izdržljivosti i snage. Tehnike održive gradnje se primenjuju tokom čitavog životnog veka zgrade, od izbora početnih materijala do rušenja i reciklaže.

 

 

 

Društveno odgovorno poslovanje

Etično i transparentno poslovanje, poštovanje naših zaposlenih i njihovih prava, unapređenje usluga koje pružamo kupcima i stalna podrška zajednici u kojoj poslujemo osnovni su elementi naše strategije društveno odgovornog poslovanja. Naše odgovorno poslovanje zasnovano je na brizi o ljudima i sredini koja nas okružuje.

 

Društvena zajednica

 

 • pružamo podršku inicijativama na lokalnom nivou
 • doprinosimo razvoju infrastrukture, zdravlja, sporta, očuvanju tradicije i kulture
 • učestvujemo u životu lokalne zajednice
 • Poslati na
 • Štampanje
 • Označite

Sertifikat iz oblasti zaštite životne sredine predstavlja još jedan pokazatelj naše usmerenosti na brigu o životnoj sredini.

 

 

Politika zaštite životne sredine

Politike zaštite životne sredine sadrži ključne principe našeg pristupa očuvanju životne sredine, obuhvaćene Programom „Ambicije održivosti 2020.“ Politika takođe podrazumeva sprovođenje Sistema upravljanja životnom sredinom na svim našim lokacijama, kako bi se obezbedilo neophodno očuvanje visokih standarda u ovoj oblasti.

 

 

Društvene Mreže
LafargeHolcim. Cement, aggregates, Concrete.